Göteborgs-Posten

Joel: ”En drömatt fått vara med”

Henrik Lundqvist ler sitt patenterad­e Stomatol-leende bakom den provisoris­ka scenen vid Sergels Torg, och säger: – Jag ville komma till Tre Kronor och … försöka göra skillnad. Och jo, skillnad gjorde han.

- TOBIAS JANSSON tobias.jansson@gp.se 031-62 40 00

”Henke” berättar hur beslutet att spela VM togs, hur han resonerade, hur besviken han var efter att ha åkt ur Stanley Cup med sitt kära New York Rangers:

– Det kändes tungt när vi hade åkt ur ... Orkade jag fysiskt, orkade jag mentalt ställa om till ett VM? I VM är det ju stor rink, massa spelare som jag aldrig spelat tillsamman­s med förut utan bara mött … Det blev en process och jag känner att jag växte in i det. Jag kände ju också kraven att om jag skulle åka till VM skulle jag också kunna prestera på toppnivå. Jag såg att vi hade en bra chans att vinna allt och man får inte så många sådana här chanser till. ”HENKE” BLEV BÄTTRE för varje match – och i finalen mot Kanada räddade han kvar Tre Kronor i matchen ett flertal gånger. När matchen efter 80 minuter gick till strafflägg­ning gick han in i sin egen bubbla.

– Där handlade det bara om att vara i nuet. När sedan våra straffskyt­tar började sätta sina och man kände att guldet närmade sig …

För ”Henke”, som tidigare har två SM-guld och ett OS-guld, är det här första gången han kan titulera sig världsmäst­are.

– Det är klart att det känns lite speciellt att få göra det här med brorsan. Det blir lite en annan dimension på det, säger han.

Och Joel är därmed inte ensam i familjen Lundqvist om att ha vunnit VM-guld. Däremot har Frölundas och Tre Kronors lagkapten numera tre sådana där guldmedalj­er; något som bara Sven Tumba, Jonas Bergqvist och Mats Sundin tidigare

har mäktat med av landsmänne­n.

– Jag är väldigt stolt och glad över att ha fått bara med i de här olika gängen. Det är en dröm att ha fått vara med om det här och att göra det med ”Henke”. Vi har rakt igenom haft ett enormt härligt gäng, och det är klart att det är något extra att göra det här med ”Henke”, säger Joel Lundqvist. Hur kände du inför strafflägg­ningen?

– Jag var faktiskt ganska lugn. Jag vet ju hur bra ”Henke” är på straffar …

Joel Lundqvist älskar att spela för Tre Kronor – och är en spelare som alltid lyckas få ut allt av sin ibland begränsade förmåga. Nu drömmer han om att spela OS kommande vinter. Med eller utan sin tvillingbr­or, allt beror på om NHL kommer att ändra sig och släppa spelare till turneringe­n.

”Det är klart att det känns lite speciellt att få göra det här med brorsan. Det blir lite en annan dimension” HENRIK LUNDQVIST

MED DEN HÄR lyckliga Lundqvists­agan kommer det andra Göteborgsb­ördiga brödrapare­t John och Carl Klingberg (från Lerum) mycket i skymundan. Men tandlöse John, som tappade sina två framtänder i mötet mot Tjeckien, är inte den som sörjer.

– Det här är bara så roligt! Vi har verkligen haft kul tillsamman­s – och vi motbevisad­e kritiken i början genom att vinna guldet, säger han.

 ??  ?? ETT GYLLENE LANDSLAG. ”Vilket gäng det har varit att få kämpa med. Fantastisk­t – och kul att få känna stödet hemifrån,sade Henrik Lundqvist från scenen i Stockholm.
ETT GYLLENE LANDSLAG. ”Vilket gäng det har varit att få kämpa med. Fantastisk­t – och kul att få känna stödet hemifrån,sade Henrik Lundqvist från scenen i Stockholm.
 ?? Bilder: JOHANNA LUNDBERG ??
Bilder: JOHANNA LUNDBERG
 ?? MINST SAGT NÖJDA. Bröderna Lundqvist med VM-bucklan på Sergels torg. ??
MINST SAGT NÖJDA. Bröderna Lundqvist med VM-bucklan på Sergels torg.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden