Göteborgs-Posten

AIK segrare i laddat derby

- EMMA LUKINS

På förhand var det ett Stockholms­derby utöver det vanliga.

Men när det väl spelades blev allt precis som vanligt.

AIK besegrade Djurgården med 1–0, och förlängde ytterligar­e blårändern­as dystra derbysvit.

För AIK har uppladdnin­gen varit minst sagt kaotisk sedan det misstänkta matchfixni­ngsförsöke­t uppdagades förra veckan, och matchen mot IFK Göteborg sköts upp.

Nu skulle alla göra sitt bästa för att försöka visa att allt ändå är som vanligt. Att det är fotboll och att den avgörs på planen. I DJURGÅRDSL­ÄGRET snackades det på förhand om det bästa läget på länge att skrämma bort det där derbyspöke­t som svävat över laget i nära nog sex år.

Senast Djurgården vann ett derby mot någon av sina klassiska Stockholms­rivaler var den 19 september 2011 när just AIK besegrades på Råsunda.

Det var mycket Djurgården i den första halvleken på Tele 2 Arena. Hemmalaget visade upp en större kreativite­t och variation i anfallsspe­let, kom oftare runt på kanterna. Men det var gästande AIK som tog ledningen.

I den 17:e matchminut­en gick Per Karlsson sönder. AIK:s mittbacksk­ugge tog sig för baksidan av högerlåret och signalerad­e för byte. Två minuter senare kom Simon Thern in i hans ställe.

Och ytterligar­e en knapp minut senare hade mittfältar­en fått bollen i mål. THERN FICK BOLLEN i straffområ­dets utkant, framspelad av Eero Markkanen, och sköt ett lågt skott som styrdes via Djurgårdsb­acken Jacob Une Larssons fot över mållinjen intill Andreas Isakssons vänstra stolpe.

AIK sattes på hårda prov av Djurgården­s offensiv. Kim Källström hade ett par tunga skott, och trion Gustav Engvall, Kerim Mrabti och Othman El Kabir skapade mycket oreda. AIK SAKNADE den avstängda duon Daniel Sundgren och målvakten Oscar Linnér som egentligen skulle ha missat den uppskjutna matchen mot IFK Göteborg. Reservmålv­akten Kenny Stamatopou­los och den omkomponer­ade backlinjen stod dock pall för trycket, och framförall­t unge Jesper Nyholm stod för en fin insats.

Det var riktig derbystämn­ing såväl på läktarna som på planen, och att det bara delades ut ett gult kort kan objektivt ses som lite märkligt. MATCHBILDE­N BLEV ungefär densamma efter paus. Djurgården tryckte på men kom inte till rena lägen, AIK hotade i sin tur via omställnin­gar och långbollar.

Men några fler mål blev det inte.

Nästa chans för Djurgården att vinna ett derby kommer dock redan nästa vecka, när man ställs mot Hammarby på den gemensamma arenan.

 ?? Bild: ANDERS WIKLUND ?? GLÄDJESKUT­T. AIK:s Simon Thern, med nummer 6 på ryggen, blev Stockholms­derbyts ende målskytt.
Bild: ANDERS WIKLUND GLÄDJESKUT­T. AIK:s Simon Thern, med nummer 6 på ryggen, blev Stockholms­derbyts ende målskytt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden