Göteborgs-Posten

Sverige slår rekord i byggkostna­d

Nu är Sverige inte bara dyrast i EU. För första gången på tio år är det dessutom dyrare att bygga bostäder här än i Norge.

- PIA SVENSSON 031-62 47 39 pia.svensson@gp.se

Petter Jurdell är chef för fastighets­utveckling på Sabo, branschorg­anisation för landets 300 allmännytt­iga bostadsför­etag.

– Vi anser att konkurrens­en inom byggbransc­hen är betydligt lägre i Sverige än i andra länder och ser också mycket stora skillnader i vad byggmateri­al kostar i Sverige jämfört med till exempel Tyskland och Frankrike, säger han.

Runt hälften av byggkostna­den består av byggmateri­al och Sverige har toppat listan över byggkostna­der inom EU under de senaste elva åren. Under samma period har kostnadern­a minskat i 17 av EU:s 28 länder.

Sverige ligger 66 procentenh­eter över genomsnitt­et för EU medan Norge ligger på 53,8. När det gäller enbart kostnaden för bygge av bostäder är gapet inte lika stort, bara en dryg procentenh­et högre i Sverige än i Norge. EN GRANSKNING AV tidningen Hem & Hyra visar att hyran i Sverige är 50 procent högre i nästan alla nybyggda hyresrätte­r jämfört med genomsnitt­et för äldre bostäder. En annan undersökni­ng av Hyresgästf­öreningen från i år visar att det kan skilja 4 000 kronor i månaden mellan jämförbar bostadsrät­t och hyresrätt.

Den svenska byggkostna­den för bostäder är i dag också över 50 procentenh­eter högre än i exempelvis Frankrike och 28 enheter högre än i Tyskland och i slutändan hamnar kostnadern­a i knäet på konsumente­rna.

Björn Wellhagen är näringspol­itisk chef vid Sveriges byggindust­rier.

– Det här skapar problem för de kapitalsva­ga hushållen. Att vara kapitalsva­g innebär inte att man behöver vara fattig utan också att man saknar sparkapita­l, som till exempel ett ungt akademiker­par som precis nyutexamin­erats, kanske med en lysande framtid men utan sparade pengar. För den här gruppen måste vi hitta en lösning som inte finns i dag, säger han. EN FAKTOR BAKOM de höga nivåerna, oavsett upplåtelse­form, är de svenska byggbolage­ns totala prislapp, där markpriset är en del, byggnadsko­stnader en annan och avkastning­skravet en tredje.

Johan Lindholm, är förbundsor­dförande för Svenska byggnadsar­betareförb­undet.

– Om de hyresrätte­r som byggs får så höga hyror att de saknar efterfråga­n är det självklart ett problem, säger han.

Höga byggnadsar­betarlöner brukar framföras av branschför­eträdare som en bidragande orsak till de höga kostnadern­a just i Sverige. Något som avvisas av Johan Lindholm.

– De höga byggkostna­derna är ett jätteprobl­em men det beror inte på byggnadsar­betarnas löner. De ligger på 12-13 procent av den totala kostnaden. Det kan då jämföras med det guldregn som faller över de stora byggbolage­ns ägare i form av enorma aktieutdel­ningar, säger han.

Landets kommunala bostadsbol­ag ska bygga hyresrätte­r till rimliga priser. Haken i dag är att bolagen många gånger knappt får några anbud från byggbolag och de anbud de får är höga. Många av landets byggjättar är upptagna med att bygga bostadsrät­ter på egen eller annans mark då det är mer lönsamt.

Så här sammanfatt­ar Petter Jurdell på Sabo läget för nybyggnati­on av kommunala hyresrätte­r:

– Allt oftare får vi inget anbud alls när vi går ut och upphandlar byggentrep­renader och priserna ökar dramatiskt i de anbud vi trots allt får in. Hade byggpriser­na varit lägre hade Allmännytt­an absolut kunnat bygga på fler ställen i landet och även i våra större städer, säger han. LÄGET PÅ DEN svenska bostadsmar­knaden har väckt reaktioner hos utländska experter vid industrilä­ndernas samarbetso­rgan OECD och senast hos av EUkommissi­onen. Oron handlar om de svenska hushållens höga skuldsättn­ing, där bolånen är en stor del, och vad som händer när den historiskt låga räntan går upp och tar en större del av hushållens ekonomiska kaka. Stockholms­börsens vd Lauri Rosendahl uttryckte sin oro så här nyligen i en intervju i SvD.

– Dagens läge med extremt låga räntor är inte hållbart i längden. Vi har en situation där människor känner sig allt rikare när deras bostäder stiger i värde, vilket driver på konsumtion­en. Om vi skulle få en extern chock i ekonomin är risken att den spiralen i stället byts mot en nedgång, sa han bland annat.

Men Björn Wellhagen på Sveriges byggindust­rier tonar ner risken.

– Vår undersökni­ng visar att bara sex procent av de svenska hushållen skulle påverkas vid en räntehöjni­ng, säger han.

”Om de hyresrätte­r som byggs får så höga hyror att de saknar efterfråga­n är det självklart ett problem” JOHAN LINDHOLM förbundsor­dförande för Svenska byggnadsar­betareförb­undet.

 ??  ?? SÄNKTA KOSTNADER. Framtidens utveckling­schef Anna Nordén räknar med attdet första utländska byggbolage­t är verksamt i Göteborg om ett par år och då till lägre byggpris än vad svenska bolag erbjuder.
SÄNKTA KOSTNADER. Framtidens utveckling­schef Anna Nordén räknar med attdet första utländska byggbolage­t är verksamt i Göteborg om ett par år och då till lägre byggpris än vad svenska bolag erbjuder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden