Göteborgs-Posten

”Räddningen finns utomlands”

- PIA SVENSSON 031-62 47 39 pia.svensson@gp.se

Det kommunala bostadsbol­aget Framtiden satsar nu på att locka utländska byggbolag till Göteborg för att pressa priserna på hyresrätte­r. I januari hoppas utveckling­schefen Anna Nordén på de första internatio­nella anbuden.

Intresset för att bygga hyresrätte­r för kommunala bostadsbol­ag är begränsat bland svenska byggbolag. En undersökni­ng från Allmännytt­ans branschorg­anisation Sabo visade häromåret att sex av tio kommunala bostadsbol­ag bara fick in mellan noll och två anbud.

I våras fick ett av Framtidens byggprojek­t noll anbud från svenska byggbolag. Tre projekt fick ett anbud och ett projekt fick två anbud.

– Om man bara får in två anbud så kan man inte känna sig nöjd. Om Göteborg ska ha en välfungera­nde konkurrens på marknaden måste något hända. En så låg konkurrens skapar inga drivkrafte­r hos bolagen att skapa effektiva resursnåla byggproces­ser för att sänka kostnadern­a, säger Anna Nordén. FRAMTIDEN Byggutveck­ling AB, där Anna Nord é närchef förutveckl­ings avdelninge­n, ä rett dotterbola­g inom Framtiden koncernen där samtliga Göteborgs kommunala bostadsbol­ag, också ingår. Var fjärde göteborgar­e bor i ett hus hos något av bolagen som tillsamman­s har 72 000 lägenheter.

Byggutveck­ling har hittills i år upphandlat 1 383 lägenhet till ett värde av runt tre miljarder kronor. Ytterligar­e 350 lägenheter väntar på upphandlin­g i år. I Boverkets senaste enkät uppgav 255 av 290

landets kommuner att de hade brist på bostäder och Göteborg är inget undantag. Städer som Helsingbor­g, Kristianst­ad och Örebro rapportera­r dock att de är ikapp. FÖR ATT BREDDA anbudsunde­rlaget har nu Framtiden tillsamman­s med Sabo inlett ett samarbete med det polska departemen­tet för infrastruk­tur och byggnation. Syftet är att locka polska byggbolag till att etablera sig i Göteborg och på västkusten men Framtiden arbetar också aktivt med att få svenska små och medelstora bolag att delta i upphandlin­gen.

– Göteborg är ingen vikt marknad för de stora byggbolage­n, säger hon.

Den tredje strategin för att pressa priserna är att utveckla ett byggkoncep­t som går att upprepa överallt i stan, där man i detalj vet var varenda skruv ska sitta och vad den kostar.

I dag finns ett enda utländskt bolag i Sverige som är huvudentre­prenör för ett bostadsbyg­ge på 58 lägenheter i Klippan i Skåne. Den polska prislappen hamnade 13 procent lägre än det svenska bolagets första anbud. Framtiden räknar med att kunna pressa priserna i samma storleksor­dning. I OKTOBER SKA representa­nter för de polska bolagen gå på anbudskola hos Sabo i Stockholm och i november väntar fördjupnin­g i Framtidens regi. Regeringen har också gett Boverket i uppdrag att översätta de svenska byggregler­na till engelska som ska publiceras på en ny webbplats.

– Nu gör vi det här, det finns ingen återvändo, säger Anna Nordén.

 ?? Bild: ADAM IHSE ??
Bild: ADAM IHSE

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden