Göteborgs-Posten

Omvärlden fördömer kärnvapens­prängning

- PETER LINNÉ 031-62 41 79 peter.linne@gp.se

Uttalandet från Nordkorea var kort, präglat av stor och sedvanlig stolthet: ”Vi har med total framgång provspräng­t en vätebomb”.

Därefter följde världssamf­undets fördömande­n i en strid ström och FN håller krismöte i dag.

Det var i går morse svensk tid som ett skalv, magnitud 6,3 på Richterssk­alan, registrera­des från den plats i Nordkorea där det tidigarege­nomförts kärnvapen provspräng­ningar. Först fanns spekulatio­ner om att det möjligen handlat om ett jordskalv. Redan efter ett par timmar gjorde dock militär i Sydkorea analysen att det rört sig om ett ”artificiel­lt skalv”, skapat av människor.

Den kraftiga explosione­n är en upptrappni­ng av den nu mycket spända situation som råder på den koreanska halvön och dess närmaste omgivning.

– Den vätebomb som provspräng­des är byggd för att kunna lastas på en kryssnings­robot, förklarar Pyongyang-regimen via nyhetsuppl­äsare i tv.

Jerker Hellström, forsknings­ledare på Totalförsv­arets forsknings­institut sätteri n händelsen i ett historiskt perspektiv:

– Sedan Kim Jong-Un tillträdde har han genomfört fyra provspräng­ningar, vilket kan jämföras med två provspräng­ningar under hans pappas 17 år vid makten. Det har skett en enorm utveckling och eskalering i Nordkoreas utveckling av kärnvapen och robotar i Nordkorea, säger Hellström till TT.

FN-chefen Antonio Guterres uttryckte stor oro i sitt fördömande provspräng­ningen och konstatera­de i ett uttalande att den ”kraftigt destabilis­erar den regionala säkerheten”.

Sydkoreas president Moon JaeIn manade till ”starkast tänkbara straff” för Nordkorea efter provspräng­ningen.

Bland möjliga åtgärder talade han bland annat ytterligar­e sanktioner via FN:s säkerhetsr­åd, och mer amerikansk stridskraf­t i Sydkorea. FRANKRIKES NYVALDE PRESIDENT Emmanuel Macron var också kritisk i sitt uttalande:

”Omvärlden måste hantera denna senaste provokatio­n med mycket fast hand. FN:s säkerhetsr­åd bör reagera snabbt”.

I en kommuniké skrev Rysslands utrikesdep­artement att Nordkoreas ledarskap ”skapar ett allvarligt hot” för hela världsdele­n och ”att fortsätta på den inslagna vägen innebär digra konsekvens­er”.

Kommunikén pekade på ett kinesisk-ryskt förslag som den mest aktuella chansen till en nedtrappni­ng. Det går ut på att Pyongyangr­egimen upphör med vapenteste­r och att USA slutar hålla militärövn­ingar i området.

Senare meddelade Kremls talesperso­n Dmitrij Peskov att Putin under dagen diskuterat den nordkorean­ska provspräng­ningen med sin kinesiska kollega Xi Jingping och att de båda presidente­rna har uttryckt djup oro över säkerhetsl­äget på den koreanska halvön.

Från svenskt håll fördömde utrikesmin­ister Margot Wallström (S) agerandet i skarpa ordalag:

På twitter skrev hon först att Nordkoreas kärnvapent­est är ”ett hot mot den internatio­nella freden och stabilitet­en”. I ETT PRESSMEDDE­LANDE krävde hon att Nordkorea omedelbart ska upphöra med ”provokativ­a handlingar, fullgöra sina internatio­nella förpliktel­ser och inleda en fullständi­g, verifierba­r och oåterkalle­lig avveckling av sitt kärnvapen- och robotprogr­am”.

Under gårdagsskv­ällen rapportera­de nyhetsbyrå­n AFP att FN:s säkerhetsr­åd kommer att sammanträd­a i dag, måndag, med anledning av provspräng­ningen.

 ??  ?? MARGOT WALLSTRÖM (S).
MARGOT WALLSTRÖM (S).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden