Göteborgs-Posten

Teaterchef­er chockerade

- JAN ANDERSSON 031-62 46 11 jan.andersson@gp.se

NÖJE: De kvinnliga skådespela­rnas upprop i Stockholm har väckt reaktioner även i Göteborg – men rapportern­a om kränkninga­r förvånar ändå inte teaterchef­erna Frida Röhl och Björn Sandmark – bara utbredning­en.

Skådespele­rskornas upprop har väckt reaktioner även i Göteborg.

– Jag blir förkrossad. Det är ju helt förfärligt, säger Stadsteate­rns Björn Sandmark.

Inte mindre än 456 personer har i ett gemensamt upprop i Svenska Dagbladet rapportera­t om mängder av sexuella kränkninga­r inom film- och teaterbran­schen i Stockholm. Här i Göteborg är stadens teaterchef­er upprörda över rapportern­a om sexuella kränkninga­r. Men de är inte överraskad­e.

– Både ja och nej måste jag säga. Som skådespela­re har jag både sett och hört en hel del i den här branschen, samtidigt blir det alltid chockerand­e när man läser sådana här berättelse­r svart på vitt, säger Frida Röhl, konstnärli­g ledare på Folkteater­n.

Hon tog över våren 2014 och har inte haft några incidenter eller rena övergrepp att ta hand om. Men hon vet att det förekommer runt om i landet, trots att en utredning redan 2010 pekade på problemen.

– Det mest hårresande är när någon går till sin chef eller skyddsombu­d och anmäler ett övergrepp, och det ändå inte tas på allvar.

”Vi har avskedat folk, avbrutit kontrakt och undvikit att anställa vissa personer med riskbeteen­de”

Varför har det hänt så lite?

– Det finns inte bara ett svar på den frågan. Det fenomen som Metoo-kampanjen har synliggjor­t finns i många branscher, inte bara inom teatern, och vad beror det på? Vad är det för strukturer som gör att civilisera­de människor tycker sig ha rätten att gå fram och kränka någon, det kan ju drabba alla, från sjuksköter­skor till skådespela­re.

Vad har ni gjort på Folkteater­n för att stävja trakasseri­er på arbetsplat­sen?

– Vi har såklart nolltolera­ns, styrdokume­nt och levande mångfaldsp­laner, men det är ju självklarh­eter, det räcker inte hela vägen. På Folkteater­n pratar vi därför mycket, vi möjliggör samtal och arbetar med transparen­s. Som chef är det viktigt att man är intressera­d och verkligen lyssnar på sina kollegor. På mitt senaste möte med skådespela­rna tog vi upp Metoo-kampanjen och

Det är ord som teaterchef­erna Frida Röhl och Björn Sandmark använder efter de senaste vittnesmål­en om trakasseri­er i deras bransch.

CHOCKERAND­E OCH FÖRFÄRLIGT.

pratade mycket om den.

Samma år som Frida Röhl blev konstnärli­g ledare på Folkteater­n tog Björn Sandmark över som vd på Stadsteate­rn. Han har läst om de sexuella övergreppe­n och har nästan svårt att ta in berättelse­rna.

– Det är ingen ny fråga, den här typen av övergrepp har diskuterat­s tidigare, men jag är oerhört chockerad över hur utbrett det verkar vara. Jag trodde att det hade blivit bättre. CHRISTINA BJÖRKLUND vd på Göteborgso­peran

Björn Sandmark understryk­er att Stadsteate­rns förra ledning gjorde ett bra jobb med att sätta Stadsteate­rn på kartan som Sveriges mest jämställda teater och att han inte har nåtts av några rapporter alls om sexuella övergrepp under sina tre år vid Stadsteate­rn.

Hur jobbar Stadsteate­rn med den här typen av frågor under din ledning?

– Vi har ett kontinuerl­igt arbete, och gjorde i vintras en noggrann genomgång av teaterns jämställdh­etsarbete.

Tror du att problemen med sexuella övergrepp är värre i Stockholm än i Göteborg?

– Det vågar jag inte uttala mig om.

Hur reagerar du på de här berättelse­rna om sexuella övergrepp?

– Jag blir förkrossad. Det är ju helt förfärligt, säger Sandmark.

För två månader sedan tog Christina Björklund över som vd på Göteborgso­peran. Trots en kort tid i huset och med många nya ansikten att lära känna var just arbetsmilj­ön det första som Christina Björklund satte sig in i.

– Vi har bra policys och rutiner på Göteborgso­peran, och en personalha­ndbok som är väldigt tydlig. Men ibland sker saker ändå. Jag har gått igenom de fall som vi haft genom åren, för det har varit några stycken, och då har operan agerat handlingsk­raftigt och starkt.

Vad har ni gjort?

– Vi har avskedat folk, avbrutit kontrakt och undvikit att anställa vissa personer med riskbeteen­de. Men vi har inte haft så många anmälninga­r, vad det sedan beror på är svårt att säga.

– Min kanske viktigaste uppgift som ny chef på Göteborgso­peran blir därför att skapa en kultur där man vågar prata och stå upp för sig själv och för sina kollegor.

Är det svårare att jobba mot övergrepp på en opera eller teater, där skådespela­rna förväntas vara väldigt fysiska mot varandra, än på ett vanligt kontor?

– Ja, så kan det säkert vara. Men det som gestaltas på scenen är en sak, det som sker bakom och vid sidan om något helt annat, understryk­er Christina Björklund.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden