Göteborgs-Posten

Taggat inför Italienmat­chen

FOTBOLL: Tom Prahl tror att Italien går för seger. Redan i kväll. – Det ligger i deras natur. De vill säkert ha ett mål med sig hem, säger han.

- MATTIAS BALKANDER mattias.balkander@gp.se 031-62 41 69

NYHETER: Den svenske scouten Tom Prahl hoppas kunna ge det svenska laget tips om italienska svagheter men är samtidigt skeptisk till om det finns några. GP:s Mattias Balkander skriver i en krönika att ett VM utan Italien skulle vara som pizza utan ost: ”Jag hoppas och tror på Sverige, men skulle överleva ett VM med Italien.”

Annars ligger det nära till hands att tro att Italien, som har hemmaplans­fördel i Milano på måndag, skulle nöja sig med att hålla tätt bakåt på ett utsålt Friends i kväll. Det är vinnaren av dubbelmöte­t som reser till Ryssland i sommar. I KVALSPELET SCOUTADE Tom Prahl Frankrike och Nederlände­rna, nu Italien.

– De har en lite friare spelstil. Italien är ganska tydligt med hur de spelar, lite mer otydligt vilken formation de kommer att välja, sade Tom Prahl under torsdagens mediemöte.

Han förklarade vidare att Italien under Gianpiero Ventura haft fyra olika system.

– De har spelat 4-4-2 hela den här säsongen. Förra året spelade de ganska mycket 3-5-2. Vi är inte riktigt säkra på hur de kommer formera sig.

Italien har enligt Tom Prahl ett djupledssp­el som påminner om Dwight Yorke och Andy Coles i Manchester United på 90-talet.

– De är duktiga på att samverka med sina två forwards. I och med att de har två forwards som ligger ihop är de farliga både i sitt djupledssp­el och duktiga i inläggssit­uationer. Där måste svenska backlinjen vara på tå. Anfallarna har olika löpvägar.

”Det hade varit jättebra om vi kom in bakom deras backlinje, att vi kommer igenom och får lite frilägen.” TOM PRAHL Sveriges scout

Och svagheter?

– Du kan alltid hitta vissa svagheter, inte så att jag kan säga att så här måste vi göra, men jag kan ge spelarna vissa hintar om hur det kan se ut. Jag tycker dock inte att man kan tala om några direkta svagheter i Italien, menar Tom Prahl.

Hur vill de ta sig fram?

– Oavsett om de har tre- eller fyrbacksli­nje vill de spela bakifrån. Buffon vill sätta igång bollen. Även om Sverige står högt vill de rulla ut bollen till felvända spelare. De är modiga på egen planhalva och vill framåt. En defensiv mittfältar­e och

två offensiva mittfältar­e som agerar mellan lagdelarna och wingbacks som kliver högt.

Är det någon förutom anfallarna det är viktigt att ligga tätt på, som Verratti och Bonucci?

– Bonucci har en jättefin högerfot, med den kan han slänga iväg bollar på 50-60 meter. Man kanske inte att ska jobba på honom speciellt, men backlinjen bör vara beredd och vaksam när han har bollen.

Tror du att de kommer gå för seger med tanke på att mål på bortaplan räknas dubbelt?

– Ja, det tror jag. Jag tycker ändå att det ligger i deras natur. De vill säkert ha ett mål med sig hem. Det kan betyda väldigt mycket för dem i returen.

Om du skulle lyfta en detalj som blir nyckel för Sverige?

– Det hade varit jättebra om vi kom in bakom deras backlinje, att vi kommer igenom och får lite frilägen.

 ??  ?? TOM PRAHL.
TOM PRAHL.
 ??  ??
 ??  ?? GLATT I ITALIEN. De italienska landslagss­pelarna såg nöjda ut när de tog en kort kvällsprom­enad på Friends våta gräsmatta i går. Frågan är om de ler även efter kvällens match?
GLATT I ITALIEN. De italienska landslagss­pelarna såg nöjda ut när de tog en kort kvällsprom­enad på Friends våta gräsmatta i går. Frågan är om de ler även efter kvällens match?
 ?? Bild: KAI PFAFFENBAC­H ??
Bild: KAI PFAFFENBAC­H
 ?? Bild: JOEL MARKLUND ?? VÄNTAR SIG OFFENSIV. Scouten Tom Prahl tror att Italien går för seger redan i kvällens match på Friends.
Bild: JOEL MARKLUND VÄNTAR SIG OFFENSIV. Scouten Tom Prahl tror att Italien går för seger redan i kvällens match på Friends.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden