Göteborgs-Posten

”Fingerprin­t Cards och Ericsson är Sveriges två mest innovativa företag. De båda är dessvärre också olycksbröd­er.”

Torbjörn Isacson

- MARIE KENMNAERDY­IE mgpa.rsie.kennedy@gp.se 031-62 42 15

På måndag utses vem som blir Årets Entreprenö­r i Västsverig­e. En av de nominerade är Magnus Larsson, ägaren till Pinchos-kedjan som nu drömmer om nästa satsning.

EY Entreprene­ur Of the Year är en prestigefu­ll global företagaru­tmärkelse som funnits i över 30 år. I Västsverig­es regionsfin­al finns tio nominerade tillväxtfö­retag – där vinnaren går vidare till den nationella finalen i Stockholm i januari 2018.

En av de nominerade är Magnus Larsson som grundade den appbaserad­e restaurang­en Pinchos på Götabergsg­atan i Göteborg för

MAGNUS LARSSON Pinchos grundare

fem år sedan. I dag finns det 42 Pinchos-restaurang­er över hela landet.

– Den här nominering­en kom helt oväntat, det är fantastisk­t roligt, men jag har inte riktigt tagit in det ännu. Det har gått av bara farten så vi har nog inte riktigt insett vad som hänt, vi går fortfarand­e omkring och tror att ingen vet vad Pinchos är för något, så detta är en märklig upplevelse, säger Magnus Larsson.

På hur många ställen finns ni nu?

– Vi har 42 restaurang­er nu, om någon vecka öppnar vi nummer 43 i Ystad. Under sju veckor öppnade vi nästan en restaurang i veckan. Om någon månad öppnar vi i Oslo, och sedan håller vi på och bygger restaurang­er i Köpenhamn och i Åbo, som ska öppna nästa år.

Hur funkar det med franchisev­erksamhete­n?

– Vi är en av de snabbast växande, och jag tror att vi måste vara en av de snabbast växande. Vi driver Stockholm, Oslo och vårt flaggskepp på Vasagatan i Göteborg i egen regi, sedan har vi två franchiset­agare till i Göteborg.

I början krånglade det en del med tekniken när man skulle beställa maten och betala med Pinchos-appen. Hur går det nu?

– Det var extremt struligt med tekniken i början. Vi hade så mycket buggar. Det var en katastrof om jag ska vara ärlig. Jag blev gråhårig under den perioden. Men vi såg ändå det stora intresset för smarta telefoner, och unga tjejer som fotografer­ade maten och på sättet som alla som använde sina telefoner, så vi såg att vi måste köra vidare. Det var en prestation att vi orkade reda ut alla tekniska problem. Det var sjukt hur illa det gick ett tag.

– Men nu är vi inne på vår tredje generation mjukvara. Men jag förstår att det inte har kommit några konkurrent­er, för att genomföra det vi gjort rent tekniskt kräver goda nerver och tålamod, och framför allt pengar. Det är inte lätt att kopiera detta.

– Vi bröt helt ny mark. Vi hittade

”Det var extremt struligt med tekniken i början. Vi hade så mycket buggar. Det var en katastrof om jag ska vara ärlig.”

ingen teknikbyrå som kunde fixa det, så vi hittade våra egna nördar som fortfarand­e jobbar hos oss. Vi har hela tekniksida­n inhouse, och har haft det hela tiden.

Hur ser framtidspl­anerna ut?

– Just nu tänker jag mycket på att bygga en annan typ av restaurang­kedja med en annan kostym, men som har samma mjukvarusy­stem. Vi har 40 franchiset­agare ute i landet som det går oerhört bra för, men det går ju inte att öppna en Pinchos till i de här mindre städerna, men en restaurang med hela Asiens mat tror jag faktiskt skulle kunna funka, och det är klart att franchiset­agarna vill vara med på det, säger Magnus Larsson.

 ?? Bild: NICKLAS ELMRIN ?? APP-RESTAURATÖ­R. Pinchos har nominerats till EY Entreprene­ur Of the Year till glädje för grundaren Magnus Larsson.
Bild: NICKLAS ELMRIN APP-RESTAURATÖ­R. Pinchos har nominerats till EY Entreprene­ur Of the Year till glädje för grundaren Magnus Larsson.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden