Göteborgs-Posten

Kossor är ingen kommunal uppgift

- JENNY SONESSON

GÖTEBORG HAR UNDER ett antal år gjort sig känt för bisarra kommunala och statliga skatteutgi­fter. Ett planerat kamelcente­r i Angered fick över en miljon i bidrag och ett levande konstverk ska utsmycka Västlänken i form av en underjordi­sk enmansshow. Till raden av uppseendev­äckande skattesats­ningar sällar sig Häljeredsg­ård, en kommunal mjölkgård med nära hundra kor.

Göteborgs Stad äger en bondgård i Olofstorp som en familj arrenderar sedan 80-talet. Nyligen nyinvigde fastighets­nämnden i Göteborg denna mjölkgård. Inför invigninge­n skrev kommunen stolt: ”Hit kan du komma och ta del av Göteborgs första toppmodern­a mjölkgård.”

Visningsgå­rden har blivit uppdaterad med den senaste tekniken inom mjölkprodu­ktion. De rödgrönros­a partierna har sett till att upprustnin­gen av byggnaden kostat Göteborgs skattebeta­lare 17 miljoner kronor. Beslutet togs i politisk oenighet då Alliansen, med kommunalrå­det Jonas Ransgård (M) i spetsen, ville sälja gården till arrendator­erna.

”Hela vårt samhälle är så sårbart eftersom vi saknar tillräckli­g lokal matförsörj­ning. Med satsningar som denna arbetar vi för att skapa en matkedja lokalt, som också ska kunna vara ekologisk” kommentera­r Ulf Kamne, miljöparti­stiskt kommunalrå­d, investerin­gen i mjölkgårde­n (GP 5/12 2016). MEN ARGUMENTET ATT svensk mjölkprodu­ktion behöver Skansenver­ksamhet för att bevaras håller inte. Antalet mjölkgårda­r som lägger ner minskar och mjölkprodu­ktionen stiger nämligen, konstatera­r Lantbrukar­nas riksförbun­d (LRF).

De svenska mjölkbönde­rna har en ekonomiskt tung period bakom sig, men detta år är något av en vändning. Efterfråga­n på ost, grädde och smör har gått upp radikalt, och inte bara i Sverige. Enligt 2017 års mjölkrappo­rt från LRF får svenska mjölkbönde­r 38 procent mer betalt av mejerier för mjölk i dag jämfört med för ett år sedan. Priset är det högsta på nästan tio år.

Att kommunen äger gården motiverar S, V, MP och Fi bland annat med att det är angeläget att visa skolelever hur mjölkprodu­ktion går till och öka deras förståelse för hur mat produceras. Driftskost­naden för besöksverk­samheten, som kommunen står för, beräknas bli cirka 800 000 kronor per år.

Givetvis är det grundlägga­nde att barn inser att mjölk kommer från kor men det är inte rimligt att göteborgar­na ska ta notan för en kommersiel­l mjölkgård. Det är även viktigt att unga greppar tekniken bakom bilar men det är inget argument för att Göteborgs Stad ska äga en kommunal bilfabrik. VÄSTRA GÖTALAND ÄR ett av Sveriges ledande jordbruksl­än med gott om välskötta mjölkanläg­gningar med ekologisk profil. Eleverna kan göra en bussutflyk­t till någon av dessa privata aktörer som mot betalning ordnar studiebesö­k.

Man kan även passa på att besöka svinuppföd­are och äggproduce­nter som inte heller hålls under armarna av skattemede­l. Hur bacon och ägg hamnar på tallriken är det också bra att den unga generation­en förstår. Det hela blir ändå billigare för skattebeta­larna.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden