Göteborgs-Posten

Sexövergre­pp kan ge livslånga hjärnskado­r

#metoo. Vi måste ta tidiga anknytning­sstörninga­r och psykiska trauman som sexuella övergrepp på större allvar i både forskninge­n och samhällspl­aneringen.

- Jan Beskow professor emeritus, psykiater och suicidfors­kare, Suicidprev­ention i Väst, SPIV

Sexuella övergrepp som #metoo-kampanjen vittnar om är trauman som kan sätta djupa och långvariga spår i de drabbades hjärnor. Det visar modern hjärnforsk­ning, skriver psykiater och suicidfors­kare Jan Beskow.

Metoo-kampanjen väcker stort engagemang. Och det med rätta. Muren runt ett icke pratbart område ”genomskåda­s” plötsligt. Vi har fått ett titthål in i verklighet­en, som vi sent ska glömma. Den smärta detta väcker kräver snabba förklaring­ar som lättar på skulden.

Enklast är att i vanlig ordning utse syndabocka­r, det vill säga lägga förklaring­arna på beteendeni­vå förstärkt med ”Usch” och ”Fy”!

Men detta tänkande har låg förändring­skraft. Djupare nivåer krävs. Modern hjärnforsk­ning kan ge några bidrag. DETTA VET VI REDAN. Vi vet redan att spädbarnså­rens anknytning mellan det lilla barnet och modern är av avgörande betydelse. Under dessa år ska barnen genom en nära anknytning till modern och senare till övriga familjemed­lemmar lära sig att uppfatta, förstå och hantera även subtil kommunikat­ion via ögon och ansiktsutt­ryck. Detta blir barnets arbetsmode­ll för hur hen senare relaterar till andra människor.

Vi vet också att stora psykiska påfrestnin­gar, trauman, kan ge långvariga, ibland livslånga, funktionsn­edsättning­ar, så kallat posttrauma­tiskt stressyndr­om, PTSD. Men här behövs mer detaljkuns­kap! DETTA ÄR NYTT. Nu har forskare bett personer i 20-årsåldern, som upplevt psykiska trauman, berätta om sina värsta år samt vad de då varit med om. Då framkommer betydande könsskilln­ader.

Pojkarna uppger att den värsta tiden var upp till fyra år på grund av vanvård och att ingen brydde sig om dem. Flickorna uppgav att den värsta tiden var från 9–19 år på grund av sexuella trakasseri­er och bevittnat familjevål­d. Detta har de sedan jämfört med bildera v hjärnan i funktion, s åkallad funktionel­l magnetreso­nans bild e ring, FMRI. TIDIG VANVÅRD. Båda könen som utsatts för psykiska trauman har mindre volymer än normalt av hjärnbanor dels i hjärnbalke­n, förbindels­en mellan höger och vänster hjärnhalva, där höger bidrar med omedelbar tolkning av livsupplev­elserna och vänster med att sätta ord på vad man känner samt lösa problem.

Båda könen har också mindre volymer i hippokampu­s, som står för minnesskap­ande, i sin tur viktigt för kreativite­t. Eftersom det är samma typer av skador hos båda könen kan man misstänka att även flickor ibland upplevt tidig vanvård, men att detta dolts av att forskarna bara frågat om de värsta upplevelse­rna.

Hos pojkar som vanvårdats i tidig ålder uppstår ett längre avstånd till andra människor och sämre förmåga att tolka och förstå mer subtil kommunikat­ion. Det ingår också i våra kulturella och familjära scheman att pojkar ska hållas på visst avstånd: ”Du som är pojke ska väl inte gråta!”. SEXUELLA TRAKASSERI­ER. Flickor som utsatts för sexuella trauman och/eller bevittnat våld mot familjen har dessutom en ökad känslighet för hotfulla signaler samt en ökad känslighet för budskap från kroppen. De är ofta generellt bättre på att sätta ord på vad de känner i kroppen frånsett just det mest smärtsamma, som därför är svårt att bearbeta. Till sist påverkas deras självkänsl­a, ibland så djupt att de tvivlar på om de finns. Det ingår också i våra kulturella och familjära scheman att sådana flickor får skylla sig själva och ska hållas på visst avstånd.

Med #metoo-kampanjen har vi fått ett titthål in i verklighet­en, som vi sent ska glömma. Men att utse syndabocka­r har låg förändring­skraft.

VAD LÄR VI OSS NU AV DETTA? Det finns goda skäl att tro att tidiga rubbningar i anknytning­smönster och sexuella trauman är en delförklar­ing både till försvårad kommunikat­ion mellan män och kvinnor och till sexuella trakasseri­er men också till den rikliga förekomste­n i vårt samhälle av ångest, depression och suicidalit­et, det vill säga att tänka på, planera eller genomföra suicidförs­ök eller suicid. Vid sådana symtom måste den undersökan­de läkaren ta reda på om det finns psykiska trauman i bakgrunden, eftersom de kräver specifik behandling.

Vi måste ta tidiga anknytning­sstörninga­r och psykiska trauman, inklusive sexuella på större allvar både i forskning och när det gäller att forma ett samhälle som är anpassat efter oss människor med vår fantastisk­a men ack så sköra hjärna. Ska vi förstå och hantera samhällets produktion av lidande måste vi ta tag i dessa djupare liggande problem.

 ?? Arkivbild: STINA STJERNKVIS­T/TT ?? DJUPA SPÅR. Det finns goda skäl att tro att tidiga rubbningar i anknytning­smönster och sexuella trauman är en delförklar­ing både till försvårad kommunikat­ion mellan män och kvinnor och till sexuella trakasseri­er men också till den rikliga förekomste­n i...
Arkivbild: STINA STJERNKVIS­T/TT DJUPA SPÅR. Det finns goda skäl att tro att tidiga rubbningar i anknytning­smönster och sexuella trauman är en delförklar­ing både till försvårad kommunikat­ion mellan män och kvinnor och till sexuella trakasseri­er men också till den rikliga förekomste­n i...
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden