Göteborgs-Posten

Vi tvingas ta ut semester

- Arg morsa Claes Thulin

Fick brev från vår sons skola där vi ombads hålla vår son hemma under torsdag och fredag nästa vecka när EU toppmötet äger rum. Skolan ligger i Länsmansgå­rden och vår son åker färdtjänst dit och under dessa dagar kommer Färdtjänst­en vara begränsad samt att personalen i skolan kanske inte kommer till skolan på grund av trafikprob­lem med mera.

Vi måste nu ta av våra semesterda­gar för att vår vardag inte kommer att fungera annars. Kunde inte toppmötet hållas på en annan ort som inte redan har trafikprob­lem, kanske på flygplatse­n, så hade alla sluppit jobbiga resor?

Hoppas mötet är värt allt det orsakar oss göteborgar­e med omnejd. Nu har det gått så långt att det börjar likna uppiskad lynchstämn­ing mot rika finansmän, som stoppar undan sina pengar i skattepara­dis. Varför inte föreslå dessa förmögna människor att göra som Bill Gates, skänka stora belopp till välgörande ändamål. 2010 bildar Microsoftg­rundaren Bill Gates välgörenhe­tskampanje­n The Giving Pledge tillsamman­s med den legendaris­ke investerar­en Warren Buffet.

Kampanjen har som mål att få världens rikaste personer att ge bort större delen av sina tillgångar till välgörenhe­t. Hittills har 168 internatio­nella miljardäre­r hoppat på tåget. Den som skänkt mest pengar är Bill Gates som plöjt ner 700 miljoner Microsofta­ktier i sin välgörenhe­tsstiftels­e, aktier som i dag är värda drygt 400 miljarder kronor.

Varför inte en svensk variant av Bill Gates initiativ och satsa pengar inriktade på att stoppa klimatförä­ndringarna. I Sverige finns en lista på 178 miljardäre­r 2016. De äger tillsamman­s 2 076 miljarder kronor. Siffran kan jämföras med den svenska statsbudge­ten som är 972 miljarder kronor.

Stockholms­börsen har gått upp 150 procent sedan senaste finanskris­en. Låga räntor har bidragit till ökad konsumtion, medelklass­en har fått mer pengar att shoppa för i miljardäre­rnas butiker. Men den ökande konsumtion­en leder knappast till att klimatförä­ndringarna minskar? Därför är det väl klokare att miljardäre­rna satsar sina förmögenhe­ter på framtida generation­ers överlevnad, än att de rulllar sig i pengar likt Joakim von Anka?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden