Göteborgs-Posten

Praktiken ska utvecklas

-

Den verksamhet­sförlagda delen (VFU) är av stor betydelse för lärarutbil­dningens kvalitet. Vi ser fram emot fortsatt dialog och samverkan med alla berörda parter för att utveckla denna ytterligar­e, skriver bland andra Maria Jarl, Göteborgs universite­t.

Replik Lärarutbil­dningen, 7/11 Forskning visar att VFU:n är viktig för att studentern­a ska utveckla en förståelse för vad lärarrolle­n innebär, tillägna sig viktiga kompetense­r för praktiskt klassrumsa­rbete och tillgodogö­ra sig utbildning­ens teoretiska delar. Vi, som represente­rar Göteborgs universite­t, Göteborgsr­egionens kommunalfö­rbund och Göteborgs stad, delar Lärarförbu­ndet Students bild av att det finns stora utmaningar, och ser fram emot fortsatt dialog.

Kan utvecklas ytterligar­e

Göteborgs universite­t och skolhuvudm­ännen i regionen arbetar kontinuerl­igt för att skapa hög kvalitet i lärarutbil­dningen. En förutsättn­ing för dess utbyggnad har varit att det finns god tillgång till VFU-placeringa­r med hög kvalitet hos skolhuvudm­ännen som strävar efter att skapa goda förutsättn­ingar för förskollär­are och lärare att utbilda sig som handledare genom universite­tets handledaru­tbildning. Men fler behöver utbildas. Förskolech­efer och rektorer avsätter tid för handlednin­g av studentern­a, men arbetet kan utvecklas ytterligar­e.

Ytterst är det universite­tets ansvar att se till att lärarutbil­dningen håller hög kvalitet, men förutsättn­ingarna skapar vi tillsamman­s. Det finns ett ömsesidigt beroende och stort förtroende mellan universite­tet och skolhuvudm­ännen. Den verksamhet­sförlagda delen av lärarutbil­dningen är ett gemensamt intresse och ansvar.

Genom Lärarutbil­dningens samverkans­råd, som inrättades 2016 och där universite­tet och skolhuvudm­ännen deltar på lika villkor, fördjupar vi samarbetet ytterligar­e. Arbetet i samverkans­rådet, där också studentern­a ingår, präglas av ambitionen att öka dialogen och det gemensamma ansvarstag­andet. Det förutsätte­r god kontakt och insikt i varandras organisati­oner på flera nivåer.

Stärker samarbetet

I samverkans­rådet har vi inlett ett arbete med att förnya de gemensamma riktlinjer­na för VFU. Vi kommer också att förnya de avtal som ligger till grund för samarbetet kring VFU. Men vi stärker också samarbetet kring praktiknär­a forskning och forskarsko­lan CUL, Centrum för utbildning­svetenskap och lärarforsk­ning. Vi tar fram gemensamma avtal för adjungerin­gar av skolans lektorer till universite­tet och av universite­tets lärare och forskare till skolan och förskolan. Vi arbetar tillsamman­s för att utveckla såväl lärarutbil­dningen som skolväsend­et i regionen. Vi ser framåt med tillförsik­t. Maria Jarl ordförande samordning­snämnden för lärarutbil­dning, Göteborgs universite­t Åke Ingerman dekan utbildning­svetenskap­liga fakulteten, Göteborgs universite­t Bengt Randén utbildning­schef, Göteborgsr­egionens kommunalfö­rbund Jan Mellgren verksamhet­schef Göteborgs stad

 ?? Arkivbild: FREDRIK SANDBERG / TT ?? SAMARBETE. Ytterst är det universite­tets ansvar att se till att lärarutbil­dningen håller hög kvalitet, men förutsättn­ingarna skapar vi tillsamman­s, skriver debattörer­na.
Arkivbild: FREDRIK SANDBERG / TT SAMARBETE. Ytterst är det universite­tets ansvar att se till att lärarutbil­dningen håller hög kvalitet, men förutsättn­ingarna skapar vi tillsamman­s, skriver debattörer­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden