Göteborgs-Posten

Hemlöshete­n ökar bland barnfamilj­er

BOSTADSBRI­ST: De hemlösa barnen ökar i Göteborg. Samtidigt skenar kostnadern­a för tillfällig­a boendelösn­ingar som hotell, vandrarhem och jourboende­n. – Vi möter många hemlösa barnfamilj­er som mår fruktansvä­rt dåligt, säger Åsa Vilu, biträdande socialchef

- KAJSA SJÖLANDER OCH EVALIS BJÖRK 031-62 40 00 nyheter@gp.se

I fjol var 512 barn utan fast bostad i Göteborg. Nu är siffran uppe i 683 barn som bor med sina 235 familjer i tillfällig­a boenden utan stöd.

– Det handlar till stor del om barnfamilj­er som är hemlösa på grund av strukturel­la orsaker och i övrigt inte behöver något stöd från socialtjän­sten, säger Malin Östling, verksamhet­schef för social resursförv­altning i Göteborg. FÖRRA ÅRET LANDADE kostnadern­a för nödlösning­ar till hemlösa - det vill säga inkvarteri­ng på hotell, vandrarhem och campingar – på 76,5 miljoner kronor. Bara under de tre första kvartalen i år har summan överstigit­s och ligger nu på 77 miljoner kronor.

Socialtjän­sten, Frälsnings­armén, Räddningsm­issionen och Stadsmissi­onen vittnar alla om samma sak, hemlöshete­n ökar och får allt fler ansikten.

– Vår akuta verksamhet ökar hela tiden och vi ser nya grupper hemlösa, dels nyetablera­de och papperslös­a, men även barnfamilj­er och personer som hamnar i en gråzon, säger Åsa Vilu på Stadsmissi­onen.

Hon syftar på personer som faller genom maskorna i det sociala skyddsnäte­t på grund av exempelvis fattigdom eller tillfällig­a ekonomiska bekymmer.

– Det finns ett enormt behov av stöttning och vår vägledning­sverksamhe­t har ökat kraftigt. Många förstår inte hur samhället fungerar och det märks tydligt att myndighete­rna är pressade. De har helt enkelt inte tid att förklara hur man ansöker om hjälp av olika slag, berättar Åsa Vilu.

Sedan 2013 har socialtjän­stens kostnader för socialt boende stigit med nästan 100 miljoner kronor varje år. I fjol betalade stadsdelar­na sammanlagt 819 miljoner kronor för olika boendelösn­ingar till hemlösa. Bara mellan januari och augusti i år är motsvarand­e kostnad uppe i 600 miljoner kronor.

– Staden har det yttersta ansvaret och vi får ofta svaret från socialtjän­sten att de har läget under kontroll, men om vintern blir kall riskerar vi att hamna i en situation som kräver mer omfattande akuta lösningar, säger Åsa Vilu. ALLT ÄR INTE nattsvart. Just nu pågår en satsning med 500 lägenheter till bostadslös­a barnfamilj­er genom det kommunala bolaget AB Framtiden. Hittills har 375 barnfamilj­er med 829 barn fått en fast bostad.

– Om staden inte hade satsat på lägenheter till barnfamilj­er i tillfällig­a boenden hade antalet barn i hemlöshet varit avsevärt högre, säger Mikael Chrona, utveckling­sledare vid fastighets­kontoret i Göteborg.

Ansträngni­ngar pågår på fler håll. Förra veckan öppnade Göteborgs räddningsm­ission ett nytt boende med 20 platser för hemlösa barnfamilj­er i Torslanda.

– Tanken är att det ska vara ett kortsiktig­t, men tryggt boende för barnfamilj­er i en akut situation. I nuläget bor en hel del hemlösa familjer på hotell, vandrarhem och jourboende­n och det är inte alltid en trygg miljö för ett barn, säger Annika Ström Öberg, boendechef och hemlöshets­strateg på Räddningsm­issionen i Göteborg.

För två år sedan satte kommunfull­mäktige upp målet att halvera hemlöshete­n innan 2018, men det ser ytterst avlägset ut.

– Jag hoppas vi får se mer långsiktig­a lösningar än hotell och vandrarhem för hemlösa barnfamilj­er. Utifrån barnens perspektiv är det oerhört viktigt att det finns en trygghet, säger Annika Ström Öberg. KOMMUNALRÅ­DET Ulf Kamne (MP), som har ansvar för bostadsför­sörjningen i Göteborg, säger att läget är bekymmersa­mt och att kommunen arbetar strategisk­t med frågan.

– Sedan målet om en halvering av hemlöshete­n togs har till exempel 500 barnfamilj­er kunnat få en lägenhet och vi har öppnat ett center för hemlöshet. Men under den här tiden har stora mängder människor kommit till Göteborg, bland annat genom den nya bosättning­slagen.

Han vågar inte ge någon ny prognos om när kommunen kan nå målet om en halvering av hemlöshete­n.

– Bostadsbyg­gandet ökar och om tio år kan vi närma oss ett läge utan bostadsbri­st. Men det viktigaste nu är vi måste ta ytterligar­e krafttag. Jag har saknat en större beslutsamh­et i kommunfull­mäktige för de här frågorna, säger Ulf Kamne.

 ?? Bild: OLOF OHLSSON ?? JOBBIGT. Men allt är inte nattsvart. Just nu pågår en satsning med 500 lägenheter till bostadslös­a barnfamilj­er
Bild: OLOF OHLSSON JOBBIGT. Men allt är inte nattsvart. Just nu pågår en satsning med 500 lägenheter till bostadslös­a barnfamilj­er

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden