Göteborgs-Posten

Många inbrott i Landvetter i höst

- JULES ATTAR 031-62 40 90 jules.attar@gp.se

Hösten är en populär tid för tjuvar. Risken att utsättas för inbrott är störst under de mörka årstiderna, enligt statistik från Brottsföre­byggande rådet (Brå). Just nu är det en inbrottsvå­g i Landvetter med omnejd.

Med hösten kommer kallare temperatur­er och mörkare dagar. Men det medför även fler tjuvar.

– Just nu är det väldigt mycket inbrott, generellt sett, i vårt område, säger kommunpoli­sen i Göteborg Syd Linda Bergvall

Det sker i snitt 27 fler inbrott under höstlovsve­ckan jämfört med andra veckor, enligt statistik från Trygg Hansa. Och en majoritet av svenskarna, 6 av 10, är enligt samma undersökni­ng rädda för att bli utsatta för inbrott främst i sina hem.

Med ökat antal inbrott, innebär det att ni inom polisen arbetar annorlunda under hösten?

– Vi informerar vår personal så att de ska röra sig i de områden som är mer frekvent utsatta. Framför allt sydvästra Göteborg råkar illa ut. INBROTTEN I HÄRRYDA kommun, där Landvetter ingår, har bortsett från en liten minskning 2016, ökat sedan 2013. 295 inbrott anmäldes 2013. Två år senare, 2015, hade siffran nästan ökat med 100 procent till 390 anmälda brott. Hittills i år har 109 inbrott och stölder anmälts i Härryda kommun.

Som privatpers­on finns det enligt Linda Bergvall flera sätt att förebygga inbrott.

– De flesta inbrott sker i villa- områden. Vi uppmanar därför att se till att ha öppet runt husen, undvik att ha stora häckar eller träd som skymmer sikten. Grannsamve­rkan är något som också är en bra metod, generellt kan man se enligt BRÅ:s forskning kan att områden med grannsamve­rkan har 26 procent mindre inbrott. Samarbetet mellan grannar skapar en ökad trygghet i området. Detta då de ser till varandras hus när folk är bortresta och har koll på okända ansikten i deras område, säger Linda Bergvall.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden