Göteborgs-Posten

Kristallna­ttens offer hedrades

En minneskväl­l för Kristallna­tten – Novemberpo­gromen – med tal inramad med musik. I Göteborgs synagoga inskärpte överlevand­e Helena Zorski, 97 år, och Birgitta Ohlsson (L) i går varför en händelse för 79 år sedan inte hör till det förflutna.

- VALDEMAR LÖNNROTH 031-62 40 00 Valdemar.Lonnroth@gp.se

ÖVERLEVARE­N. GP träffade judiska församling­en ordförande, Allan Stutzinsky, innan minneskväl­len skulle börja. Han konstatera­de att den uppmärksam­het församling­en fick när nazistiska NMR demonstrer­ade samtidigt som församling­en firade högtiden Jom kippur – Försonings­dagen – innebar att många hörde av sig för att visa sitt stöd.

– Vi har överösts av sympatiytt­ringar och hela samhället i övrigt stod upp också. Det är vi mycket tacksamma för.

Att antisemiti­sm och extremism som ämne är aktuellt är mycket tydligt.

– Det är ett problem till både vänster och höger i politiken och bland islamister och kristna. I vissa muslimska kretsar är det här ett stort problem.

– Samtidigt finns det i alla de här rörelserna motkrafter som arbetar mot det antisemiti­ska hatet. ATT FRÅGAN ÄR mer brännande än på länge framgick av uppslutnin­gen som minneskväl­len fick i synagogan, där den religiösa tjänsteman­nen Benjamin Gerber blickade ut över församling­en och konstatera­de att många hade kommit.

– Så många fler sitter här i dag än i fjol. Det är en allvarlig tid.

Allan Stutzinsky redogjorde sedan för händelsern­a kring de nazistiska pogromerna för jämnt 79 år sedan. Det som fortsatte med förintelse­n av sex miljoner judar och ytterligar­e flera miljoner människor i utpekade grupper.

– Antisemiti­smen är en grundbult i den nazistiska ideologin.

– Och vi kan se hur antisemiti­smen växer på nytt.

Han konstatera­de att en inlindad antisemiti­sm ofta tar sig uttryck i form av kritik mot staten Israel, från bland annat antirasist­iska grupper. Och han inskärpte att utan staten Israel hade judar inte haft det skydd mot förföljels­e de upplever idag.

– Om Israel hade funnits innan Förintelse­n, hade den inte ägt rum. OCH ANTISEMITI­SM SOM en mätare av tillstånde­t i samhället fångade han i:

– Det börjar ofta med judar, men det slutar inte där.

Mest uppmärksam­het denna kväll fick 97-åriga Helena Zorski som berättade om hur det faktiskt var i de nazistiska lägren; hon hade skickats till lägren i Plaszow, Skawinska-Kamienna och Leipzig. När hon redogjorde för transporte­r i boskapsvag­nar, dödsmarsch­er, sadistiska nazistoffi­cerare och systematis­ka mord och daglig misshandel av män, kvinnor och barn öppnade sig en reva i tiden och åhörarna fick verkligen minnas denna minneskväl­l.

Hennes son Josef Zorski påminde:

– Det finns inte många överlevand­e kvar.

Historiker­n Niclas Sennerteg tog i sitt anförande upp hur han nyligen följt med en skolklass till Auschwitz och där eleverna efter besöket sagt:

– Efter det här kan vi berätta. Han varnade också för en syn på historien som ödesbestäm­d eller som en upprepning av det förflutna – att man kapitulera­r för de krafter som sprider intolerans och hat:

– Vi vet aldrig vad som ligger i framtiden. Men vi har alltid ett val att göra. BIRGITTA OHLSSONS (L) förmedlade sedan i ett kraftfullt anförande två unga judiska flickors öden i det nazistiska Tyskland. Och även hur några mäns överlevnad då gör att hennes man och döttrar faktiskt existerar idag.

Och hon påminde om hur studenter i Uppsala bara tre månader efter Kristallna­tten valde att protestera mot att Sverige skulle ta emot judiska flyktingar.

– Motsatsen till kärlek är inte hat, det är likgiltigh­et, avslutade hon sitt anförande.

97-åriga Helena Zorski berättade om hur det faktiskt var i de nazistiska lägren

 ?? Bild: ANDERS YLANDER ?? Helena Zorski, 97 år, gav historien kött och blod i sin redogörels­e för vad hon fått utstå i tre nazistiska läger. Hennes son Josef, 70, var också en av talarna.
Bild: ANDERS YLANDER Helena Zorski, 97 år, gav historien kött och blod i sin redogörels­e för vad hon fått utstå i tre nazistiska läger. Hennes son Josef, 70, var också en av talarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden