Göteborgs-Posten

Flera vurpor på hala cykelpassa­ger

- HAMPUS DORIAN hampus.dorian@gp.se 031-62 40 00

I onsdags morse var det kallt – och halt – i Göteborg. Så väl GP som Trafikkont­oret har tagit emot klagomål från cyklister som menar att stadens rödmarkera­de cykelpassa­ger förvandlas till fällor när vädret slår om.

De ”röda mattorna” finns på tusentals håll i staden, enligt Trafikkont­oret som ansvarar för dem. Tanken är att de ska göra cykelpassa­gerna – platser där en cykelbana korsar en väg – säkrare.

Att en del cyklister upplevde det omvända när kylan slog till känner Lars-Erik Lundin, trafikinge­njör som jobbar med cykelfrågo­r vid Trafikkont­oret, igen.

– Det är nästan alltid när hösten går över till vinter som klagomålen kommer, sen vänjer man sig vid att det är halt på vintern. Det blir ju halt på asfalten också.

”I regel är det alltid cyklistern­a som har väjningspl­ikt”

EN HÖGGRAVID KVINNA cyklade i onsdags omkull vid en sådan passage och tvingades uppsöka sjukhus efter att hon landat på magen.

– Jag tycker inte att de fyller sin funktion överhuvudt­aget. Medan jag ringde till sjukhuset för att kolla om jag skulle åka in på grund av slaget mot magen var det fyra andra som cyklade omkull på samma ställe. Det var ren tur att ingen blev påkörd, säger hon.

Lars-Erik Lundin säger att Trafikkont­oret inte längre använder den här typen av lösning när man bygger nya cykelpassa­ger.

– Nu använder vi röd asfalt istället, säger han.

Kommer ni byta ut dem som redan finns?

– Nej, de byter vi ut när de blir utslitna.

Lundin säger också att de befintliga rödmarkera­de passagerna inte ska vara hala.

– Om det är rätt gjort så ska det vara lite grus iblandat i den röda massan, jag vet inte om det kan vara så att det inte alltid kommer med. Och vi ska ju halkbekämp­a dem lika bra som vi halkbekämp­ar övriga delar av cykelbanan. DET ÄR INTE alla cykelpassa­ger som har röda mattor, de finns oftast på trafiktäta platser med högre risk för kollisione­r. Men det finns inga trafikregl­er knutna till själva mattan.

– Det röda har egentligen ingen betydelse alls. Det är till för att uppmärksam­ma cyklister och bilister, rött signalerar ju fara, säger LarsErik Lundin. LARS-ERIK LUNDIN

Däremot finns det regler för cykelpassa­gerna i sig.

– I regel är det alltid cyklistern­a som har väjningspl­ikt, även om det gäller bilisterna i vissa lägen.

Till våren kommer Göteborg också att få sina första cykelöverg­ångar – där är det bilisterna som har väjningspl­ikt. Den första kommer att byggas vid Delsjöväge­ns pendlingsc­ykelbana.

– Det blir ett speciellt vägmärke för detta och bilisterna kommer få väjningsli­njer före cykelöverf­arten. Vi kommer successivt att bygga fler i takt med att vi bygger ut pendlingsc­ykelbanorn­a i staden, säger Lars-Erik Lundin.

 ?? ARKIVBILD ?? BLIR HALA. Flera cyklister vurpade på cykelpassa­ger när kylan slog till i veckan.
ARKIVBILD BLIR HALA. Flera cyklister vurpade på cykelpassa­ger när kylan slog till i veckan.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden