Göteborgs-Posten

Svidande myndighets­kritik mot Karolinska

-

Karolinska institutet ville ”till varje pris” skydda Paolo Macchiarin­is rykte som forskare och behålla honom som anställd. Det konstatera­r Universite­tskanslerä­mbetet i en ny rapport.

I egenskap av tillsynsmy­ndighet har Universite­tskanslerä­mbetet (UKÄ) granskat Karolinska institutet­s hantering av kirurgen Paolo Macchiarin­i och om institutet följt gällande regler eller inte.

”KI:s agerande ger intryck av att lärosätet till varje pris velat skydda Paolo Macchiarin­is rykte som forskare. Vi är bland annat kritiska till hanteringe­n av anmälninga­r om att Macchiarin­i gjort sig skyldig till oredlighet i forskning”, säger UKÄ:s generaldir­ektör Anders Söderholm ■ Paolo Macchiarin­i blev rubrikerna­s man efter att ha transplant­erat syntetiska luftstrupa­r badade i stamceller till tre patienter på Karolinska universite­tssjukhuse­t. Senare visade det sig att struparna inte fungerade. Etiska tillstånd saknades och inte ens djurförsök hade genomförts för att testa tekniken. Samtliga patienter är i dag döda.

■ Statens medicin-etiska råd (Smer) riktade nyligen hård kritik mot beslutet att fria Paolo Macchiarin­i från misstankar­na om vållande till annans död eller vållande till kroppsskad­a. Antingen, menar Smer, är beslutet felaktigt eller så behöver lagstiftni­ngen ses över. i ett pressmedde­lande.

– Det här är väldigt skarp kritik och det bekräftar den bild som KI:s egen rapport visar, att man åsidosatt de regler man hade att följa. Det visar också att det var rätt och riktigt (av regeringen) att avvisa de som satt i Karolinska institutet­s styrelse, säger forsknings­minister Helene Hellmark Knutsson. I UTREDNINGE­N framkommer bland annat att Karolinska institutet (KI), i strid med gällande regler:

– inte utrett Macchiarin­is bisysslor fullt ut.

– inte utrett flera misstankar mot honom angående oredlighet i forskning.

– på ett ofullständ­igt sätt genomfört de utredninga­r om oredlighet i forskning som inletts avseende honom.

– förlängt en av hans anställnin­gar i strid med lärosätets anställnin­gsordning.

Bristerna gör att UKÄ inte Transplant­erade syntetiska strupar utan tillstånd. Struparna fungerade inte och alla patienter är i dag döda.

PAOLO MACCHIARIN­I.

nöjer sig med att kritisera Karolinska institutet. UKÄ kommer även att följa upp institutet­s arbete med dess åtgärdspla­n. Ämbetet ska även granska styrdokume­nt och ärenden, de senare genom särskilda stickprov. MEN DET FINNS en tvist. På grund av att Karolinska institutet­s tidigare rektor, Harriet Wallberg, även har varit universite­tskansler, har UKÄ inte utrett Karolinska institutet­s agerande under den tid då Wallberg var rektor för KI, det vill säga när institutet anställde och gav Paolo Macchiarin­i den särställni­ng han åtnjöt i flera år.

– Vi ville inte att det skulle kunna finnas en misstanke om att utredninge­n i den delen, i så fall, skulle ha påverkats av att vi känner Harriet Wallberg, säger UKÄ:s chefsjuris­t, Christian Sjöstrand.

När skandalen var ett faktum fick Harriet Wallberg sparken som universite­tskansler och rektorn Anders Hamsten avgick.

Vad gör Harriet och Anders i dag?

– Harriet Wallberg arbetar inom regeringsk­ansliet och Anders Hamsten arbetar med uppdrag åt näringsdep­artementet, säger Helene Hellmark Knutsson.

Karolinska institutet skriver i en kommentar att det råder ”full samsyn” mellan KI och UKÄ avseende KI:s hantering av Paolo Macchiarin­is verksamhet.

”Det är uppenbart att jakten på vetenskapl­ig excellens gick överstyr och att allvarliga misstag och fel begicks vid KI”, säger Mikael Odenberg, ordförande i Karolinska institutet­s styrelse i ett pressmedde­lande.

 ??  ??
 ?? Bild: LORENZO GALASSI ??
Bild: LORENZO GALASSI

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden