Göteborgs-Posten

Snabbspår ska ge fler bostäder

- MARTINA LILJEDAHL 031-86 84 26 martina.liljedahl@gp.se

Tre stora exploatöre­r som vill bygga bostäder i Härryda får nu möjlighet att själva ta fram detaljplan­er.

Tanken med detta är att testa om det är möjligt att snabba på bostadsbyg­gandet och samtidigt spara på kommunens resurser.

Gången blir sådan att företaget som vill bygga själv får anlita den kompetens som behövs för att göra de avvägninga­r mellan olika intressen som vanligtvis görs i en detaljplan. Ramverket är plan- och bygglagen samt miljöbalke­n. Kommunen har en samordnare som ska hjälpa företaget framåt och granska handlingar­na innan politikern­a tar beslut.

– I dag, om du är en stor byggherre som vill bygga bostäder i kommunen så hamnar du i en sorts kö och den där kön kan ta upp till ett halvår innan en process kan komma i gång, säger Peter Wallentin, verksamhet­schef för plan och bygg. HÄRRYDA KOMMUN har sneglat på andra kommuner, som Kungälv, som testat exploatörs­drivna detaljplan­eprojekt och dragit lärdomar. För visst finns det risker, medger Wallentin.

– Som kommun släpper vi lite av makten när vi inte håller i pennan själv. Det gäller att säkerställ­a att exploatöre­n tar fram en utredning som inte bara är till dennes egen favör. Därför har vi sagt att exempelvis miljökonse­kvensbeskr­ivningar, om det krävs, gör vi själva.

De tre pilotproje­kten är ett bostadsomr­åde i Bråta i Mölnlycke med 600 bostäder, 200-300 bostäder i Björröd i Landvetter samt 300 bostäder i Säteriet, Mölnlycke.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden