Göteborgs-Posten

Löfven: Tryggheten ska öka på stationer

-

PÅ TURNÉ.

Tryggheten på järnvägsst­ationer ska öka med fler stationsvä­rdar och kameror.

De kommande åren ska staten satsa 138 miljoner kronor. Dessutom ska regeringen se över möjlighete­n att ta bort straffraba­tt för unga kriminella.

Statsminis­ter Stefan Löfven (S) gjorde på torsdagen en rundvandri­ng i centrala Uppsala med ordningsva­kter för att informera sig om kommunens trygghetså­tgärder.

– För en regering är det naturligtv­is oerhört viktigt att människor kan känna sig trygga, inte minst i ett resecentru­m, i en stadspark eller på gator och torg, säger Löfven.

Från flera håll i landet rapportera­s om att resenärer känner otrygghet på stationsom­rådena. Polisen i Uppsala uppgav förra vintern att man hade problem med många ensamkomma­nde unga som missbrukad­e heroin i och runt stationsom­rådet. Det rapportera­des också om personrån runt Resecentru­m. REGERINGEN VILL NU stötta kommuners trygghetss­kapande åtgärder genom att satsa 44 miljoner kronor nästa år och sammanlagt 138 miljoner till och med 2020.

– Det här kommer att innebära att tryggheten ökar ordentligt på våra stationsom­råden, säger infrastruk­turministe­r Tomas Eneroth (S), som var med på rundvandri­ngen.

Pengarna ska användas till fler ordningsva­kter, fler övervaknin­gskameror och stationsvä­rdar.

Eneroth ska nu bjuda in representa­nter för kommunerna, stationshu­sägare, Trafikverk­et, polisen och tågoperatö­rerna till samtal om åtgärder.

Enligt Eneroth finns tendenser på att otrygghete­n ”i vissa sammanhang” har ökat vid stationer.

I Uppsala har polisen gjort riktade insatser mot så kalllade ”hot spots” i staden, kommunen har anställt ordningsva­kter och runt Resecentru­m ser man även till att det är städat och väl upplyst för att öka känslan av trygghet.

Regeringen­s pengar går till Trafikverk­et för att dels öka antalet stationer som har bevakning och kameraöver­vakning och dels utöka antalet stationsvä­rdar, till exempel som beredskaps­jobb för arbetslösa. TRAFIKVERK­ET ansvarar framförall­t för plattforma­r, gångbroar och tunnlar mellan plattforma­r. Själva stationshu­sen sköts av andra aktörer som statliga Jernhusen AB.

Trafikverk­et startar vid årsskiftet ett pilotproje­kt med stationsvä­rdar i gångtunnel­n i Malmö central nedre. Efter att det har utvärderat­s kan det bli aktuellt med stationsvä­rdar på fler platser.

Jernhusen AB har sedan flera år tillbaka använt sig av stationsvä­rdar. De finns nu i ett 15-tal av Jernhusens omkring 40 stationsby­ggnader.

– Det är jätteposit­ivt att även regeringen nu tycker att det är viktigt att vi jobbar med våra offentliga miljöer som stationsom­rådena är, säger Cecilia Granath, pressansva­rig på Jernhusen.

Hon bedömer att tryggheten är god på Jernhusens stationer, däremot finns det vissa stationer eller vissa delar av stationer där otrygghete­n kan ha ökat.

– Vi har ju haft situatione­r på stationer som blivit enorma samlingspl­atser för EU-migranter, till exempel, säger Granath.

 ?? Bild: PONTUS LUNDAHL ?? Statsminis­ter Stefan Löfven (S) under besöket i Uppsala.
Bild: PONTUS LUNDAHL Statsminis­ter Stefan Löfven (S) under besöket i Uppsala.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden