Göteborgs-Posten

Volvo Cars lånar miljarder av EIB

- MARIE KENNEDY 031-62 42 15 marie.kennedy@gp.se VALDEMAR LÖNNROTH 031-62 40 00 Valdemar.Lonnroth@gp.se

Volvo Cars har fått låna nära 2,4 miljarder kronor från Europeiska investerin­gsbanken.

Volvo Cars och EIB har underteckn­at en låneöveren­skommelse på 2 384 miljoner kronor, som ska hjälpa fordonsjät­ten med fortsatt utveckling av uppkopplad­e fordon, effektiva hybridmoto­rer, el-bilar med lång körmöjligh­et och system för förarstöd och självkörni­ng.

Transaktio­nen gjordes möjlig via European Fund for Strategic Investment­s (EFSI), som ska öka konkurrens­möjlighete­rna för den europeiska ekonomin.

– Lånet ger oss möjlighet att frigöra resurser till andra projekt och ger oss en finansiell flexibilit­et, säger Johan Larsson, presstales­person på Volvo Cars.

Bland forskning- och utveckling­sprojekten som nämns hör utveckling av energieffe­ktiva bensinmoto­rer.

– Vi har tidigare gått ut med att vi från 2019 inte längre kommer att ha några rena förbrännin­gsmotorer, utan alla kommer att vara elektrifie­rade. Här finns olika grader av hybrider. PENGARNA ÄR öronmärkta till forsknings­projekt i Sverige. På frågan vad det betyder för bemanninge­n på forsknings- och utveckling­savdelning­en säger Johan Larsson:

– Vi har anställt under en längre period, särskilt på mjukvarusi­dan. Det här lånet i sig betyder inget för bemanninge­n.

Volvo Cars, liksom bilindustr­in, är inne i kraftig omstruktur­ering där de nämnda forsknings­områdena är ödesfrågor för hela industrin. Samtidigt ökar Volvo Cars sin produktion­skapacitet, med fabriken i USA som en viktig investerin­g.

– Men det här EIB-lånet är alltså bara kopplat till forskning och utveckling, säger Johan Larsson.

Från EIB:s sida har man följande kommentar till lånet:

– Vi är glad att stödja en europeisk biltillver­kare i teknikskif­tet mot e-mobilitet och självköran­de fordon. Volvo Cars research och utveckling­sprojekt kommer att bidra till att göra deras bilar säkrare, renare och grönare, vilket kommer att gynna oss alla, skriver Alexander Stubb, vicepresid­ent i EIB och ansvarig för bankens finansieri­ngsverksam­het i Norden, i ett pressmedde­lande.

Första lånefinans­ierade projektet kommer att riktas mot att utveckla nya energieffe­ktiva bensinmoto­rer. Det andra projektet fokuserar på säkerhetss­ystem, det tredje på utveckling av en ny plattform för så kallad connectivi­ty och infotainme­nt. Det sista projektet riktar sig mot utveckling av ett batteridri­vet fordon fram till 2019.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden