Göteborgs-Posten

Klart: nytt avtal om utsläppsha­ndel

-

EU-länderna och EU-parlamente­t har kommit fram till en viktig överenskom­melse om ett framtida system för utsläppsha­ndel. Parlamente­t har framför allt riktat in sig på kolindustr­in.

– Vi kom fram till en princip som innebär att vi generellt sett får bort kolfinansi­eringen i moderniser­ingsfonden, säger EU-parlaments­ledamoten Jytte Guteland (S), till TT efter att nattens möte avslutats.

Starka krav har riktats på att moderniser­ingsfonden som ska införas inte ska gå till att finansiera nya kolanläggn­ingar.

I den nya överenskom­melsen görs ett undantag för fjärrvärme i Bulgarien och Rumänien som ligger 30 procent under BNP-genomsnitt­et i EU.

– Det är inte länder som har en särskilt omfattande kolkraftsi­ndustri. De här länderna fick dessutom, och det var Europaparl­amentets krav, ett villkor för att de ska kunna ha det här undantaget, att de kompensera­r det i en annan fond, säger Guteland.

”Vi har lyckats få till en robust innovation­sfond med långt större volym än EU-rådet önskat. Nu får vi på plats en innovation­sfond i linje med handeln för utsläppsrä­tterna. Fonden tar stora steg för att stärka grön innovation i Europas tunga industri”, säger Centerpart­iets

”Utifrån hur mycket man släpper ut så ska man också ta ansvar”

JYTTE GUTELAND (S), ledamot i EU-parlamente­t Några aktivister visar upp sig på barrikader de rest i skogen nära Bure, där det är tänkt att ett underjordi­skt valv för förvaring av kärnfall ska byggas. exploateri­ngen säger att aktivister­na förstört egendomar till ett värde av flera hundratuse­n euro. Aktivister­na å sin sida hävdar att de utsätts för trakasseri­er.

PROTEST.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden