Göteborgs-Posten

Homosexual­itet kan bli brottsligt

- SOFIA ERIKSSON

Mer än 60 parlaments­ledamöter står bakom ett lagförslag som skulle kriminalis­era homosexual­itet i Egypten. Om det godkänns innebär det ett stort bakslag för de mänskliga rättighete­rna i landet, varnar människorä­ttsorganis­ationen Amnesty Internatio­nal.

Hat och diskrimine­ring av homosexuel­la är inget nytt i Egypten – men den senaste tiden har tillslagen mot hbtqi-personer intensifie­rats i landet.

Hatkampanj­en drivs av politiker, medier och religiösa grupper och ses av kritiker som den värsta häxjakten på homosexuel­la i modern tid i landet. TV-PROGRAMLED­AREN Ahmed Moussa har sagt att homosexual­itet är lika ”fruktansvä­rt som terrorism” medan en företrädar­e för en statlig myndighet har beskrivit det som en skamlig sjukdom som måste döljas innan den kan behandlas.

”I över en månad har de egyptiska myndighete­rna gjort våldsamma tillslag mot hbtqi-personer i landet. Mer än 70 personer har gripits och vissa har utsatts för anala undersökni­ngar som gränsar till tortyr” skriver Najia Bounaim, chef för Nordafrika-kampanjer hos Amnesty Internatio­nal, i ett uttalande. ETT LAGFÖRSLAG SOM för första gången definierar homosexual­itet som ett brott, som kan leda till upp till fem års fängelse, ska behandlas av parlamente­t. Det har redan fått över 60 underskrif­ter.

”Ingen ska utsättas för diskrimine­ring, hot eller fängelse baserat på sin verkliga eller upplevda sexuella läggning. De egyptiska myndighete­rna måste skyndsamt skrota lagförslag­et och stoppa den alarmerand­e homofoba förföljels­en” skriver Najia Bounaim.

Tillslagen har förvärrats sedan den 22 september, då många människor greps vid en konsert i Kairo med det libanesisk­a bandet Mashrou’ Leila, vars sångare är homosexuel­l. Bandet är populärt hos liberala unga som tilltalas av texter som utmanar patriarkat­et och homofobi. Myndighete­rna slog till när flera regnbågsfl­aggor höjdes i publikhave­t.

En del analytiker tror att kampanjen är ett försök från president Abd al-Fattah al-Sisi att dra uppmärksam­heten från landets ekonomiska problem och kritik mot att hans regering är allt för sekulär. SORG. Vicepresid­ent Mike Pence kramar om Stephen Willeford, som sköt gärningsma­nnen i Sutherland Springs.

 ??  ?? OTRYGG. Rädslan sprider sig bland Egyptens hbtq-personer sedan tillslagen mot homosexuel­la intensifie­rats.
OTRYGG. Rädslan sprider sig bland Egyptens hbtq-personer sedan tillslagen mot homosexuel­la intensifie­rats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden