Göteborgs-Posten

Sverige vill utbilda specialsty­rkorna

- WIKTOR NUMMELIN

Natos utökning i Afghanista­n kan leda till en ändrad svensk insats i landet. Samtidigt gör sig Sverige redo för fullt deltagande i EU:s nya militära samarbete.

Nato går från 13 000 till 16 000 personer på plats i det krigshärja­de Afghanista­n.

– Vi kommer att stanna i Afghanista­n så länge vi bedömer det som nödvändigt, säger generalsek­reterare Jens Stoltenber­g vid gårdagens Nato-försvarsmi­nistermöte i Bryssel.

Utökningen ska visserlige­n inte leda till en återgång till rena stridsinsa­tser, men är ändå ett tydligt tecken på att Nato ser det som nödvändigt att fylla på den utbildning­sinsats som nu pågår.

Enligt Stoltenber­g har löften om att skicka ut fler hittills kommit från 28 av de 39 länder som ingår i den Natoledda Afghanista­n-insatsen RSM.

Sverige – som också ingår – har för sin del utlovat förändring, snarare än förstärkni­ng.

– Det jag har meddelat är att vi tittar på möjlighete­rna i att förändra innehållet i vårt bidrag, säger försvarsmi­nister Peter Hultqvist (S) på plats i Bryssel.

– Vi har vår nivå på 30 soldater just nu och det vi tittar på är att förvandla en del av detta bidrag till (utbildning av) specialsty­rkeinsatse­r. Sedan har vi också till 2024 ett långsiktig­t biståndsåt­agande som handlar om en miljard USA-dollar, säger Hultqvist.

Det konkreta förslaget från regeringen kommer att läggas fram i december.

Försvarsmi­nistern återvänder till Bryssel redan på måndag för att tillsamman­s med utrikesmin­ister Margot Wallström skriva under på skapandet av EU:s nya militärsam­arbete, Pesco.

– Det är ju någonting som ger utveckling­smöjlighet­er då olika länder kan samarbeta i olika materialpr­ojekt och andra typer av projekt, säger Hultqvist. REGERINGSB­ESLUT om klartecken togs på torsdagen. Sverige tvekade länge, men har gett tummen upp sedan det betonats att Pesco ska ses som ett samarbete, snarare än som en ny sorts organisati­on.

– Vi har ju fått med att mellanstat­ligheten betonas väldigt tydligt och att det ska vara medlemssta­tsdrivet – och det tycker jag är väldigt viktigt, säger Hultqvist.

 ?? Bild: VIRGINIA MAYO ?? UTÖKAR I AFGHANISTA­N. USA:s försvarsmi­nister Jim Mattis och Natos generalsek­reterare Jens Stoltenber­g under gårdens Nato-möte i Bryssel.
Bild: VIRGINIA MAYO UTÖKAR I AFGHANISTA­N. USA:s försvarsmi­nister Jim Mattis och Natos generalsek­reterare Jens Stoltenber­g under gårdens Nato-möte i Bryssel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden