Göteborgs-Posten

Lennart vägrar sluta med sitt ädla hantverk

72-årige Lennart Persson i Lugnås söder om Mariestad kan inte spela gitarr. Däremot kan han bygga gitarrer, vilket han tycker är så roligt att han inte vill pensionera sig på riktigt.

-

GITARRBYGG­ARE. Lennart Persson har byggt gitarrer i hela sitt vuxna liv och 72 år ung kan han inte sluta jobba. Han tycker att jobbet är för roligt för att lägga av.

– Det är så otroligt roligt att jobba och bygga gitarrer. Och sen gör jag och min fru Marianne som vi vill. Kommer något annat emellan tar vi ledigt. Och de två månadernas sommarseme­ster är heliga. Då är vi i sommarstug­an vid Vänerns strand, säger Lennart.

Men normalt är det vanlig arbetstid som gäller. Sju till fyra. Och Lennart har inte långt till jobbet. Ut genom en dörr och in genom en annan. Gitarrfabr­iken ligger nämligen i anslutning till bostadshus­et.

Det hela började 1945 då Lennarts pappa Hans lät bygga fabriken och starta tillverkni­ngen. Sen dess har 50 000 gitarrer och 30 000 cittror lämnat fabriken. Lennart har varit med sen 1959, då han som 14-åring efter avslutad skolgång klev in i fabriken.

Och under alla år har Lennart Persson skaffat sig ett fint renommé bland kunderna, och det där med marknadsfö­ring har egentligen gett sig självt.

– Jag har fortfarand­e många kunder, bland annat en del musikaffär­er i Göteborg och Stockholm, men jag är försiktig med att ta in några nya, större kunder. Men kommer det privatpers­oner är de mer än välkomna. Det är bara roligt och alltid får vi en positiv återkoppli­ng när någon varit här och hämtat en beställd gitarr, förklarar Lennart.

Och privatkund­erna kommer nästan från hela Sverige. Ett tips till någon, ett besök i Lugnås och en beställd gitarr. Svårare än så är det inte.

Men det där att du inte kan spela, hur gör du för att veta att gitarren är av högsta kvalitet?

– Jag kan något ackord och kan därför också få ton och bedöma klangen. Mer behövs inte. ATT BYGGA EN gitarr kan tyckas vara komplicera­t och svårt, och Lennart

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden