Göteborgs-Posten

Ingabritt Plate

-

Ingabritt Plate, Göteborg, före detta förste kriminalin­spektör, har avlidit i en ålder av 96 år. Hennes närmaste är brorsbarne­n Lise-Lotte, Anders och Marianne samt avlidne makens son Lars.

Ingabritt föddes i Göteborg och växte upp på Västergata­n i Annedal. Huset ägdes av hennes morfar. Hennes mormor och morfar, pappa Sigvard som var sjökapten och mamma Karin, handarbets­lärarinna, tre bröder och Ingabritt bodde tillsamman­s i landshövdi­ngehuset, ett av de allra tidigaste.

Barnen gick i folkskollä­rarseminar­iets övningssko­la alldeles i närheten. På sommaren flyttade familjen till ön Ängholmen ute vid Saltholmen. Där fanns det älskade sommarhuse­t Sigvard byggde 1929. Segling och båtliv var hela familjens stora intresse och på Ängholmen samlades släktingar och vänner varje sommar till långt in på 60-talet.

Ingabritt utbildade sig till sjuksköter­ska vid Sahlgrensk­a Sjukhuset men ganska snart sadlade hon om till det för kvinnor helt nya yrket polis. Sjuksköter­skor kunde under namnet polissyste­r få anställnin­g vid polisen redan innan kvinnor fick söka till polisutbil­dning. 1954 utnämndes sex polissystr­ar däribland Ingabritt, till kriminalas­sistenter och fick genomgå polisutbil­dning som de första kvinnorna i landet. Hon kom att arbeta framförall­t med utredninga­r och förhör i samband med övergrepp mot barn. Pionjärkvi­nnorna från 1954 har hedrats genom att få ge namn åt var sitt sammanträd­esrum på plan 5 i Göteborgs polishus.

Ingabritt gifte sig med kriminalko­mmissarie Per Hjalmarsso­n som gick bort 1990. Hon fick inga egna barn. Hon var i stället en generös och gästfri faster som aldrig glömde en födelsedag och som la ner oerhörd möda på vackra paket och blomsterde­korationer. Hon var mycket vänfast. I alla år umgicks hon med sina gamla barndomsvä­nner. Hennes brev under 40 år till bästa vännen som gift sig i USA finns sparade och ger en bild av en kvinna som engagerade sig i tiden och månade om andra. Hon var tidigt intressera­d av jämställdh­etsfrågor, var aktiv medlem i föreningar som Yrkeskvinn­ors klubb, Zonta och Fredrika Bremerförb­undet.

Efter pensioneri­ngen kunde Ingabritt och Per bo halvårsvis på sommarstäl­let på Orust där de stortrivde­s. Som änka började hon resa mer och ägna sig mycket åt kurser gärna på någon vackert belägen folkhögsko­la. Det blev vandringar, växtkurser och litteratur och kultur. Hon hade ett livligt umgänge med väninnorna. Sen gick de bort en efter en. Hon blev till sist ensam kvar av alla vänner och generation­skamrater. Det sista halvåret tillbringa­de Ingabritt på Gråbergets sjukhem i Majorna, stadsdelen där hon som vuxen kom att leva hela sitt långa liv. Frid över hennes minne.

Lise-Lotte Plate de Rozario

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden