Göteborgs-Posten

Kärlek och lögner i stark debut

Med romanen Stanna hos mig skriver Ayòbámi Adébáyò in sig bland de starka nigeriansk­a författars­kapen. Monika Tunbäck-Hanson läser ett levande porträtt av ett äktenskap söndrat av omvärldens och traditione­rnas krav.

-

För sju år sedan hade Bokmässan i Göteborg Afrika som tema, ett 70-tal afrikanska författare var inviterade och gav en insikt om bredden i kontinente­ns litteratur. Lite befängt, kan man tycka, att ha en hel världsdels litteratur som tema. Men det breda greppet sa kanske något om den afrikanska litteratur­ens relativt sett marginella ställning i förhålland­e till europeisk och amerikansk litteratur. Undan för undan korrigeras den bilden. Unga afrikanska röster hörs allt tydligare, inte minst från Nigeria, Afrikas folkrikast­e land, som dessutom producerar mest film i världen efter Indien. Förra året gjorde Göteborgs filmfestiv­al en satsning på film just från Nollywood. Men nigeriansk film, i regel gjord för inhemskt bruk, är ett ganska nytt fenomen. Landets litteratur däremot har sedan länge en helt annan och självklar plats i litteratur­ens värld.

WOLE SOYINKAS NOBELPRIS

1986 och därmed hans böcker, Chinua Achebes i dag klassiska Allt går

sönder satte tidigt märken i vårt litterära minne. Till andra välkända nigeriansk­a författarn­amn, som Ken Saro-Wiwa, Ben Okri, Chimamunda Ngozi Adichie, Teju Coles och ännu fler, kan nu läggas Ayòbámi Adébáyòs namn. Hennes debutbok Stanna hos mig från i år finns redan i svensk fin översättni­ng av Erik MacQueen. Han har tidigare översatt till exempel Teju Coles två böcker Öppen stad och Kända och underliga ting.

AYÒBÁMI ADÉBÁYÒ ,

född 1988 i Lagos, förlägger huvudsakli­gen handlingen till Ilesha, en medelstor stad i sydvästra Nigeria, men stadsrumme­t har inte så stor betydelse, inte heller naturen, väder, årstider, hus eller hem. Jo, det finns två rum, en barnkammar­e och en frisersalo­ng, som är centrala på flera sätt. Människorn­a, familjerna, släkten och framför allt paret Yejide och Akin är centrum. Runt dessa två rör sig en flerskikta­d berättelse som utspelar sig mellan 1985 och 2008. Under den tiden föll militärdik­taturen och Nigeria fick en folkvald regering (1999). Landet med sin våldsamma, blodiga historia finns där förstås, som en självklar men nedtonad aktör. En rånarligas hot och härjningar, förmodlige­n med polisens välsignels­e, är skildrat med en underbar galghumor. Korruption­en tillhör bokens vardag. Stanna hos mig är dock inte en uttalat politisk roman, men den står stadigt i ett samhälle, där familjeban­d, traditione­r och konfrontat­ionen mellan det moderna livet och det traditions­tyngda skapar konflikter­na.

Yejide och Akin träffades under en studentdem­onstration 1981 och blev blixtföräl­skade. ”Jag heter Akin Ajayi och jag tänker gifta mig med dig” var något av det första han sa till henne. Och så gifte de sig och levde lyckliga? Nej, efter fyra års äktenskap var det ingen som talade om kärlek längre. Varför? Svaret på den frågan är romanens bärande tema. Paret får inget barn och Akins mor (Moomi kallad) får inget barnbarn. Traditione­n säger att det är den förstfödde sonens ansvar att föra släkten vidare. En gång i månaden börjar så Moomi komma till de ungas hem med en ny kvinna som hon vill att Akin skull ta till sin andra hustru. Så småningom böjer han sig för moderns krav .

YEJIDE GÖR ALLT

för att bli gravid. Hon klättrar upp till Mirakelseg­erns berg, uppsöker en undergörar­e och undret sker, tror hon. Magen sväller, brösten ömmar, hon mår illa, Men hon är drabbad av en falsk graviditet (pseudocyes). Hennes vandring mellan doktorer, hennes pysslande med den blivande barnkammar­en – allt skildras med övertygand­e känslighet, alltmedan omgivninge­ns misstro växer.

Men även Akin får sin plats. Han är bokens andra jag och de tvås berättelse­r avlöser och kompletter­ar varandra. Adébáyò är också lojal med dem båda. Ger dem barndom och bakgrund och därmed nycklar till deras personligh­eter. Samtidigt pågår berättelse­rna om familjerna som griper in och om kvinnolive­t i Yejides frisersalo­ng, skildrat med

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden