Göteborgs-Posten

Granqvist: ”Vi kan lyckas med det här”

- ANDERS WALLIN

BRA KÄNSLA. Efter tre EM vill 32-årige Andreas Granqvist även spela ett VM. ”Vi har en känsla i truppen att vi kan lyckas med det här”, säger lagkaptene­n.

Två missade VM-slutspel får räcka. Andreas Granqvist hoppas att tredje kvalförsök­et ska ge Sverige en plats till slutspelet i Ryssland.

– Vi har en känsla i truppen att vi kan lyckas med det här, säger han inför playoff-matcherna mot Italien.

Andreas Granqvist vägrar släppa taget om drömmen att få vara en del av ett VM-slutspel. Efter att landslagsk­aptenen missade mästerskap­en i Sydafrika 2010 och i Brasilien 2014 har 32-åringen nu ställt in siktet på nästa års VM i Ryssland.

– Det är klart att det hade varit fantastisk­t att få spela ett VM, då jag har spelat tre EM och missat två VM-slutspel, säger han.

– Det spelas i Ryssland, som är mitt tillfällig­a hemland, så det hade varit fantastisk att få spela ett VM där. FÖR ATT MITTBACKEN­S inre synbild ska bli verklighet krävs det att Sverige gör två bra matcher mot Italien, först på Friends arena på fredagskvä­llen och sedan tre dagar senare i returen på San Siro i Milano.

Och även om Granqvist kallar playoff-mötet för ett tufft test för Sverige verkar han känna att VMdrömmen äntligen kan infrias.

– Vi är positiva, vi har haft ett bra GRANQVIST kval, vi är trygga i vårt spel. Det kommer bli ett väldigt tufft test mot Italien, som är en stornation och ett riktigt bra lag, men jag tror att vi är redo, säger han.

– Det kommer bli små marginaler som avgör, och jag hoppas att vi står på rätt sida efter 90 minuter och får med oss ett bra resultat till Milano. EN DETALJ SOM kan tala för Sverige är att flera spelare är vana vid den italienska fotbollen. Emil Krafth, Filip Helander och Marcus Rohdén har sin vardag i Serie A. Dessutom är Andreas Granqvist en av spelarna som tidigare har haft italiensk klubbadres­s, Genoa 2011–2013.

– Folket i Italien lever verkligen för fotbollen. Det betyder mycket för dem, så de (Italien) har tryck på sina axlar att de ska gå till VM. Vi ska försöka utnyttja det, vi ska spela bra fotboll och sedan får vi se vad resultatet blir men vi är inte orolig. Vi vet Italiens styrkor och svagheter. ■ Åtta nationer gör upp om de fyra sista europeiska platserna till nästa års VM i Ryssland. Sverige, som missat två raka VM, får hoppas att playoffkän­slan blir en repris på EM snarare än VM. Inför VM 2014 föll Sverige mot Portugal. Inför EM 2016 spöades Danmark. Fyrfaldiga världsmäst­arna Italien har missat att kvalificer­a sig till blott ett VM, det som spelades 1958 i Sverige. Nationen deltog visserlige­n heller inte i det första världsmäst­erskapet 1930 i Uruguay, men det berodde på att man likt många europeiska nationer vägrade den långa resan till Sydamerika. En gång har det krävts VMplayoff för Italien, 1998 då Ryssland besegrades.

■ Bäste målskytt i den italienska truppen är den 33-årige mittbacken Giorgio Chiellini med åtta fullträffa­r. Ciro Immobile är bäst bland anfallarna med sju mål. 27-åringen har dock varit i duktig målform i klubblaget Lazio med 14 fullträffa­r på elva matcher. Motsvarand­e är Sveriges bästa målskytt Marcus Berg på 18 mål i Blågult, varav åtta under det gångna kvalet. Lite kuriosa är att Sverige har fler landslagss­pelare med klubbadres­s i Italien än i Sverige. Försvararn­a Filip Helander och Emil Krafth spelar i Bologna, Marcus Rohdén i Crotone. Blott Ken Sema har svensk adress, Östersund, bland de blågula spelarna. Janne Andersson, Sverige: ”För mig är det viktigaste hur vi tänker och agerar. Vad som sägs i Italien bryr jag mig inte så mycket om.”

Gian Piero Ventura, Italien:

”Det spelas i Ryssland, som är mitt tillfällig­a hemland, så det hade varit fantastisk att få spela ett VM där.”ANDREAS

 ?? Bild: JOEL MARKLUND ?? Arena: Avspark: Domare: Direktrapp­orteringen på gp.se startar en timme före avspark. Stream: Dplay, Eurosport Player. Tv: Kanal 5 från 19.00.
Radio: P4 Radiosport­en.
Bild: JOEL MARKLUND Arena: Avspark: Domare: Direktrapp­orteringen på gp.se startar en timme före avspark. Stream: Dplay, Eurosport Player. Tv: Kanal 5 från 19.00. Radio: P4 Radiosport­en.
 ??  ?? ”Med lite blygsamhet, vi vill till VM, vi ska till VM.”
”Med lite blygsamhet, vi vill till VM, vi ska till VM.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden