Göteborgs-Posten

Händerna som helst ska hålla nollan

-

Robin Olsen, 27, synar sina nävar, konstatera­r att ett och annat finger är en aning krokigt. En yrkesman måste vara rädd om sina redskap. Mot Italien ligger mycket av fotbollsla­ndslagets öde i hans händer.

Hamrén krattade i manegen åt sin efterträda­re Janne Andersson. När Andreas Isaksson avslutade sin långa landslagsk­arriär i Nice i juni 2016 stod Olsen redo att ta över.

– Jag såg chanserna i och med att jag hade varit med ett bra tag innan och jag var tvåa bakom ”Isak” i EM. Jag såg möjlighete­rna men sedan visste man ju inte 100 procent säkert, säger Olsen.

Han har inte gjort någon besviken sedan han klev in och gjorde tävlingsde­but mot Nederlände­rna i VMkvalstar­ten NYCKELPOSI­TION. Mot Italien blir det viktigare än någonsin att Robin Olsen håller nollan. i september förra året. De många och svåra räddningar­na mot ett överlägset motstånd gav 1–1.

En poäng som lade grunden till playoff-mötena med Italien och gav landslaget chansen att för första gången sedan 2006 nå ett VMslutspel. När du kom in för Isaksson fanns en viss osäkerhet kring hur du skulle klara att ersätta honom med tanke på att du bara hade spelat ett fåtal

landskampe­r, eller hur?

– Jo, men det var inte bara jag som var ny. Det var mycket nytt och första samlingen var speciell. Vi hade bara fyra dagar på oss att sätta försvarssp­elet och vi tränade inte på något annat.

Trots att det var tävlingsde­but var Olsen inte nervös.

– Nej, jag såg fram emot det väldigt mycket. Det är inte ofta jag blir nervös. Jag försöker hålla mig lugn, vara i min bubbla och bara ha fokus på vad jag ska göra.

Olsen är en av tre spelare (Andreas Granqvist och Emil Forsberg) som spelat samtliga tio kvalmatche­r. Nu ska han mäta sig över 180 playoffmin­uter med en av sina främsta förebilder, världsmålv­akten Gianluigi Buffon.

– Jag håller Buffon väldigt högt. En fantastisk målvakt som håller den nivå han gör i dag fast han snart ska fylla 40. Annars har jag haft Peter Schmeichel som förebild ända sedan jag var ung.

Är ni i ett läge nu när många av er måste göra era livs landskampe­r för att nå VM?

– Vi måste spela väldigt bra. Vi ska upp på toppnivå allihop.

Som alltid, i alla matcher, går Olsen ut mot Italien för att hålla nollan. På Friends blir det viktigare än någonsin.

Robin Olsen – Emil Krafth, Victor Nilsson Lindelöf, Andreas Granqvist, Ludwig Augustinss­on – Viktor Claesson, Sebastian Larsson, Albin Ekdal, Emil Forsberg – Marcus Berg, Ola Toivonen.

Gianluigi Buffon – Leonardo Bonucci, Andrea Barzagli, Giorgio Chiellini – Antonio Candreva, Marco Parolo, Daniele De Rossi, Marco Verratti, Matteo Darmian – Ciro Immobile, Eder.

Sverige (4–4–2): Italien (3–5–2):

 ?? Bild: JONAS EKSTRÖMER ??
Bild: JONAS EKSTRÖMER

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden