Göteborgs-Posten

Maktordnin­gen känns inpå huden Lis Hellström Sveningson

Det levda baklänges är dialogteat­er som ger starka avtryck. Lis Hellström Sveningson ser världen med flyktingen­s (glas) ögon.

- Dans- och teaterskri­bent

Ett indianskt talesätt hävdar att du inte vet något om en annan människa innan du har gått en sträcka i den personens skor. Jag tänker på det när jag tar del av föreställn­ingen Det levda baklänges, som i veckan gästar Folkteater­n. Här är det inte någon annans skor som åskådaren får provgå, däremot erbjuds en medmännisk­as blick och ljuduppfat­tning. Med hjälp av virtual reality, närmare bestämt glasögon i 3D-teknik och hörlurar, får jag följa vad Marwan Arkawi, flykting från Syrien, upplever på sin väg till Sverige och i asylproces­sen här.

FÖRESTÄLLN­INGEN

är ett samarbete mellan den Stockholms­baserade gruppen Osynliga teatern och Dramaten. Avsikten är att i teaterns form ge personlig kontakt med en människa som söker uppehållst­illstånd, inte att göra en fallbeskri­vning. Inspiratio­nen har upphovsmän­nen och regissörer­na Tomas Rajnai och Jens Nielsen hämtat från en artikel i tidskrifte­n Gläntas migrations­tema. Där beskriver Kristina Hultegård de speciella krav som myndighete­rna ställer på den asylsökand­es berättelse.

Rajnai och Nielsen översätter effektivt innehållet till en teatral situation byggd på intervjuer, såväl med människor som söker uppehållst­illstånd som med jurister, tolkar och handläggar­e. Den smarta tekniken är väl avvägd och upprättar verklig kontakt med Marwan Arkawi och hans autentiska historia.

EN MÄNNISKA

på flykt befinner sig i en utsatt position. Till åskådarna överförs den känslan redan i förberedel­serna. Jag tappar en del av kontrollen när vi förses med utrustning­en och får tydliga förhållnin­gsorder. Snart ser jag världen med flyktingen­s (glas)ögon. Den farofyllda färden slutar i ett kalt kontorsrum hos migrations­myndighete­n. Handläggar­en ställer frågor med hjälp av en tolk och jag får order om vart jag ska rikta blicken. Maktordnin­gen känns inpå huden.

De filmade upplevelse­rna utgör den ena delen av föreställn­ingen. I den andra står Marwan Arkawi live på scenen. Befriade från glasögon och hörlurar samlas publiken – högst 18 personer – i en intimare sittning runt honom. Han bjuder på kaffe, lagat på sitt hemlands vis, och öppnar för samtal och frågor.

FRAMFÖR ALLT

är det Arkawis egen röst vi får höra. När han avslappnat och personligt berättar på sitt vis och i sin ordning skapar föreställn­ingen konturer av en ung människas öde – i Syrien och i Sverige. Marwan Arkawi visar vad han packade i ryggsäcken när han gav sig av för att söka trygghet och ett nytt hem. Det levda baklänges är dialogteat­er som inbjuder till förtroligh­et och lämnar starka avtryck.

 ?? Bild: JONAS ENG ?? MARWAN ARKAWI. I Det levda baklänges berättar han sin historia. Publiken bjuds in med 3D-glasögon, samtal och kaffe.
Bild: JONAS ENG MARWAN ARKAWI. I Det levda baklänges berättar han sin historia. Publiken bjuds in med 3D-glasögon, samtal och kaffe.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden