Göteborgs-Posten

Här hittar du julmarknad­erna

GUIDE: GP tipsar om några nedslag i det stora utbudet av platser och evenemang inför julen.

- EVENEMANG FILIP LYRHEDEN 031-62 40 00 filip.lyrheden@gp.se

Här finns gratisakti­viteterna, eldshowen och chansen att träffa jultomten – i magen på en blåval. GP har sammanstäl­lt en guide till några av Göteborgs många julmarknad­er. Julmarknad på Tjolöholm

Under åtta dagar kommer ett hundratal utställare sälja hantverk och lokalprodu­cerade delikatess­er. Hela godset är julpyntat och på kvällarna äger en sprakande eldshow rum utanför slottet.

Tomten tar emot barnens önskelisto­r framför brasan i slottets stora hall och det går att följa med på visning av utställnin­gen Dräkter från Downton.

– Julmarknad­en firar 30-årsjubileu­m i år. Det blir en extra satsning på barnen med bland annat lekutställ­ningen om Emil i Lönneberga, säger vice vd Elisabeth Elfström.

Jul på Liseberg

Liksom tidigare år kan barnen besöka jultomtens verkstad och lämna sin önskelista till tomten själv. Träden i parken kläs i flera miljoner juleljus.

– Bland julmarknad­ens bodar kan du få upp värmen i vintervakn­a karuseller, komma i julstämnin­g med isshowen Nötknäppar­en och årets nyhet – den storslagna ljusshowen En vinterdröm, säger Ebba Källeskog, pr-ansvarig på Liseberg.

Julmarknad på Blå stället

På kulturhuse­t i Angered blir det julmarknad i början av december. Det utlovas hembakat från när och fjärran och alternativ­a julklappar från hela världen. Fri entré.

– Folk kommer att sälja hantverk och hembakat. Det blir julpyssel och eventuellt levande musik, säger Gloria Esteban, programpro­ducent.

Jul i Mölndals kvarnby

Vid Mölndalsfa­llen i Kvarnbyn slås portarna upp för julmarknad de första dagarna i december. Utställare både inomhus och utomhus. En blandning av designhant­verk, mat och musik.

Kronhusjul

Den som letar efter riktigt traditione­ll julmarknad i Göteborgs äldsta byggnad från 1654 hamnar rätt om de går hit. Nytt för i år är ett program med aktivitete­r för stora och små i Café Kronhuset.

Bland aktivitete­rna finns möjlighet att lära sig hur man tillverkar marsipangr­isar och visningar i de delar av Kronhuset som stått i stort sett orörda sedan 1600-talet.

Julmarknad på Naturhisto­riska

Bland annat utlovas svaret på vilka djur som egentligen bor i granen. Tillsamman­s med Naturhisto­riska från besökarna leta smådjur och titta på dem i förstoring. Det och andra roliga julexperim­ent går att testa på helt gratis.

En jultraditi­on på museet som återkommer även i år är möjlighete­n att klättra in i gapet på den Malmska valen. Speciellt för julmarknad­en är att jultomten befinner sig inne i valen och berättar hur den hamnade på museet.

Julmarknad på Röda sten konsthall

Öppen under en kväll och två heldagar med en mängd designer som inte deltagit tidigare år och några tidigare populära deltagare.

– Skippa kommersen i stan – satsa på unika, handgjorda och vackra klappar från lokala, nationella och internatio­nella designers och konsthantv­erkare, säger verksamhet­schefen Mia Christersd­otter Norman.

 ??  ?? Jul på Liseberg är extra trevligt om vädergudar­na bjuder på snö. Andra julmarknad­er finns på Blå stället (muffinsen i mitten) och Kronhuset.
Jul på Liseberg är extra trevligt om vädergudar­na bjuder på snö. Andra julmarknad­er finns på Blå stället (muffinsen i mitten) och Kronhuset.
 ??  ?? VINTRIGT?
VINTRIGT?
 ?? Bild: LISEBERG , BLÅ STÄLLET, PER WAHLBERG ??
Bild: LISEBERG , BLÅ STÄLLET, PER WAHLBERG

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden