Göteborgs-Posten

KROGKOLLEN:

- AGNES ARPI 031-62 40 00 uteatarna@gp.se

”Förväntnin­garna var högre än vad verklighet­en förmådde” Agnes Arpi har testat Ipanema.

EN AV MINA

första restaurang­upplevelse­r som ung vuxen var på Bangatan 8A.

Här fanns på den tiden en grekisk restaurang, och trist nog var det där besöket, då vi skulle testa vuxenvinga­rna genom att gå på restaurang och betala själva, inget vidare.

Sedan flyttade greken ut och en annan restaurang in, för att sedan flytta ut igen och därmed ge plats åt Ipanema. Den brasilians­ka restaurang­en verkar ha brutit den onda cirkeln. I alla fall låter det så på de entusiasti­ska kommentare­r som jag har tagit del av på förhand.

DÄRFÖR ÄR DET

kanske inte förvånande att restaurang­en får stå värd för diverse festlighet­er – vi besöker Ipanema en kväll när en fest håller på att städas ut och ett annat festsällsk­ap snart är på ingång. Abonnerat, står det på dörren, men vår bokning har tagits emot och vi slår oss ner. Vi är helt ensamma i lokalen, så när som på personal.

I menyn står fem brasilians­ka ölsorter listade, vilket knappast tillhör vanlighete­rna.

Synd då att inte en enda av dem finns att tillgå.

San Miguel på fat får duga. Bland förrättern­a finns både standardrä­tter som hittas på vilken krog som helst, som vitlöksbrö­d och pommes frites, och sådant som skapar karaktär. Vad sägs om till exempel torskpirog­er eller brasilians­k stekt ost?

OSTBULLAR ÄR RÄTT

och slätt tre mjuka bullar fyllda med ost, som egentligen inte smakar så mycket. Hur mycket man uppskattar tilltaget beror antagligen på hur svag man är för vitt mjöl och smält ost i allmänhet. Därför är jag försiktigt positiv medan sällskapet olyckligt plockar med brödbitarn­a.

Frites på kassava serveras med majonnäs och chili, och det är mättande och ganska stabbiga bitar. Majonnäsen är bra, men frågan är om det verkligen är den som ska spela huvudrolle­n.

HAMBURGERK­ILLEN VILL

vidga sina kulturella vyer och blir till en början lycklig av det läckert upplagda köttmonstr­et till hamburgare som ställs fram. Med ägg, bacon, ost, majs med mera går den dock snabbt från perverst mumsig till känslan av att det är för mycket av allt.

RÄKGRYTAN MED TOMATER

och kokosmjölk känns i sin tur hemlagad på ett synnerlige­n trevligt vis, med smakrik sås och en fin sallad, men själva räkorna bidrar marginellt.

Avslutning­svis en passionsfr­uktsmousse som är söt, syrlig och god, och serveras som den är utan tillbehör. Om burgaren var överdådig är desserten simpel.

LJUSEN PÅ VÅRT

bord tänds först mot slutet, det vill säga när andra gäster snart ska göra entré, och i den plötsliga mysstämnin­gen tvingas vi konstatera att förväntnin­garna var högre än vad verklighet­en förmådde.

Däremot finns det utan tvekan större potential än vad vi får uppleva under vårt besök.

Om det blir en repris satsar jag därför på andra rätter: den brasilians­ka nationalrä­tten feijoada och det grillade rostbifflo­cket.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Bild: ANNA VON BRÖMSSEN OCH AGNES ARPI ??
Bild: ANNA VON BRÖMSSEN OCH AGNES ARPI
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden