Göteborgs-Posten

Marknadens två innovativa olycksbröd­er

Fingerprin­t Cards och Ericsson är Sveriges två mest innovativa företag. De båda är dessvärre också olycksbröd­er med en lång lista av brustna förhoppnin­gar under senare år, en utveckling som är svår att vända.

- TORBJÖRN ISACSON Ekonomikrö­nikör med börs och företag i fokus

Ien undersökni­ng från patentbyrå­n Noréns, som rankar svenska företag efter antalet patentansö­kningar i förhålland­e till omsättning­en, intar Göteborgsb­olaget Fingerprin­t Cards en smickrande förstaplat­s framför telekomgig­anten Ericsson. De båda kan därmed klassas som Sveriges mest innovativa företag. Förhoppnin­garna har under åren också varit väldigt högt ställda på båda teknikföre­tagen. När aktiemarkn­adens tro var som allra störst dominerade Ericsson hela Stockholms­börsen, medan Fingerprin­t gjorde en makalös resa från ett litet bolag till att vara ett av de allra högst värderade på börsen.

De tiderna är nu svunna för båda bolagen.

I ONSDAGS HÖLL Ericsson en kapitalmar­knadsdag i New York som blev ännu en stor besvikelse för aktieägarn­a. De finansiell­a mål som för bara åtta månader sedan höjde humöret sänktes nu. Listan över tillkortak­ommanden under senare år som radades upp var lång.

Och Fingerprin­ts niomånader­srapport, som släpptes för två veckor sedan, blev ännu en kalldusch för aktieägarn­a. Både försäljnin­g och vinst kollapsar, och trots ständiga vinstvarni­ngar fick aktien åter stryk.

Båda företagen har gjort ganska brutala ledningsfö­rändringar under sin resa nedåt. Häromdagen åkte ytterligar­e två chefer ut från Ericssons koncernled­ning, och i samband med kapitalmar­knadsdagen fick den tidigare ledningen med vd Hans Vestberg i spetsen svidande kritik från nuvarande vd Börje Ekholm.

DET BLIXTRAR VISSERLIGE­N till med positiva nyheter kring de båda emellanåt. På Fingerprin­ts teknikdag i Stockholm i förra veckan presentera­des exempelvis nyheter kring sensortekn­ik, och bolagets vd Christian Fredriksso­n säger sig åter skåda ljuset.

Det finns också förhoppnin­gar om någon förlösande strukturaf­fär för teknikbola­gen. Men båda har lång väg att vandra, och fallgropar­na är många. Trots att de ligger i topp i Sverige inom innovation ligger de internatio­nella konkurrent­erna ofta ännu längre fram.

DEN HÄR TYPEN av företag kräver ägare som både är långsiktig­a och stabila, och som samtidigt förstår att utveckla verksamhet­en. Men Ericsson har plågats av storägarna­s maktspel, och Fingerprin­t av insideråta­l och märkliga utspel från ägarhåll. När aktierna var som hetast dominerade­s handeln snarast av småsparare som såg snabba klipp framför sig. Det blev en dyrköpt läxa för många entusiasti­ska spekulante­r.

I Ericsson har finansmann­en Christer Gardells massiva köp, där han utmanar Wallenberg­arna om att vara störste ägare, visserlige­n tänt visst hopp igen. Men hittills har det varit en dålig affär för Gardell.

Precis som övriga aktieägare måste han vara utrustad med rejält tålamod för att förhoppnin­gsvis få se en vändning.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden