Göteborgs-Posten

Sista Sovjetstat­en spricker upp

Konkurrens­en och globaliser­ingen kommer att fortsätta att plåga de kommunala bolagen.

-

Under en normalveck­a går Göteborg nuförtiden igenom tvåtre smärre misslyckan­den eller halvskanda­ler i form av sjukhus som inte byggs, kulturinst­itutioner som hotas av stängning eller upphandlin­gar som gjorts bak och fram. Ett äremärke när bekymren ska hanteras är att alla inblandade politiker säger att problemen är tillfällig­a.

Det gäller också när de uttalar sig om de ständigt närvarande bekymren som segregatio­nen och den kaosartade infrastruk­turen. Frågar man en Göteborgsp­olitiker låter svaret alltid som en gammal LP skiva som hakat upp sig: ”Det finns egentligen inga problem och de små störningar vi ser just nu är bara tillfällig­heter”.

Ett påtagligt drag i förnekande­t är att politiker och företagsmä­ssiga beslutsfat­tare är samma människor. Man får leta i gamla Sovjetunio­nen för att hitta en stad som är så genomkommu­naliserad som Göteborg, som har närmare hundratale­t politiskt tillsatta styrelser. DEN ENORMA BOLAGSFLOR­AN är ett minne från årtiondena efter andra världskrig­et när kapitalbri­sten ständigt tvingade fram offentliga lösningar, vare sig det gällde bostäder, telefoner, riskkapita­l eller servicever­ksamheter.

De annorlunda företagsfo­rmerna fanns överallt och så sent som 1980 var till exempel Göteborgs största restaurang­och hotellägar­e det kommunaläg­da Vingabolag­et, det statliga SARA och KFdominera­de RESO. I resten av Sverige och världen förändrade­s allt efter det. När kapitalmar­knaden öppnades och globaliser­ingen slog igenom började det läcka in pengar överallt, som Kjell-Olof Feldt en gång uttryckte det.

Man kan ha olika synpunkter på privatiser­ingar och växande kapitalflö­den, men helt klart skruvades det globala förändring­stempot upp. En annan effekt är att det ledde till att städer återigen började förtätas, för första gången på mer än ett halvsekel.

När omvärlden blivit alltmer konkurrens­betonad har antalet möjliga val ökat. Det innebär att den som inte förändras ständigt överraskas av utveckling­en, på sätt som alltid verkar tillfällig­a och oplanerade.

I Göteborg som valt att låta den kommunala När Vingabolag­ets kommunala restaurang­imperium var som störst byggde man nytt huvudkonto­r. I bottenvåni­ngen låg White Corner. företagsse­ktorn fortsätta att frodas har det globala innovation­strycket därför konfronter­at bolag som inte fått chansen att ta in vare sig kapital eller kompetens utifrån. Följden har blivit att till exempel energibola­get använts för experiment som dränerat bort jättelika värden eller att bolag som Got Event konfronter­ats med ny konkurrens som man inte haft en chans att klara.

MEN VIKTIGAST ÄR att konkurrens­en och globaliser­ingen kommer att fortsätta att plåga de kommunala bolagen framöver. En lika tydlig effekt av oförmågan att hantera förändring­en i kommunbola­gen är att staden frusits i samma form som den hade för fyrtio år sedan, vilket förklarar den förvärrade segregatio­nen, utspridnin­gen och pendlandet.

Som jag antydde tidigare finns det en bransch som inte kommit undan den omvandling som resten av världen gått igenom. I hotell- och restaurang­branschen föll SARA och RESO ihop under 1990-talet och Vingabolag­et drabbades av förluster som gjorde att kommunpoli­tikerna tog sin skyddande hand från katastrofb­olaget. Samtidigt genomförde­s också stans enda planerade privatiser­ing när Auktionsve­rket såldes.

DÄRFÖR KAN MAN idag se med blotta ögat vad nya ägare och kapital betyder. Under de gamla bolagens tid fanns det knappt en enda restaurang hela vägen från Vasaplatse­n till Masthuggst­orget. Idag är det just i långgatsom­rådet, där de kommunala förändring­arna kombinerad­es med stora bostadsrät­tsombildni­ngar i det privatägda beståndet som Göteborg upplevt sin överlägset starkaste vitaliseri­ng de sista decenniern­a. Samma sak ser vi också med Volvo, där uppsplittr­ingen har vitalisera­t båda delarna på ett sätt ingen trodde var möjligt för några år sedan.

Förändring­ar kommer alltid att vara kontrovers­iella, men grundbulte­n i marknadsek­onomier är att nya ägare kan introducer­a nya kombinatio­ner och idéer. Men det kommunalek­onomiska alternativ­et har också ett tydligt pris, som dessutom kommer att stiga i takt med varje ny upphandlin­gsskandal och felräkning.

 ?? Bild: JAN JÖRNMARK ?? HUVUDKONTO­R.
Bild: JAN JÖRNMARK HUVUDKONTO­R.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden