Göteborgs-Posten

Har du rätt mångfaldsb­akgrund?

- ADAM CWEJMAN

I SEPTEMBER MÅNAD kom utredninge­n som föreslår att TV-avgiften ska ersättas med en skatt. Inget parti i Public Service-kommittén har invänt mot förslaget. Skulle utredninge­ns förslag röstas igenom i Riksdagen blir det omöjligt att undvika att bidra till finansieri­ngen av Public Service.

Vad det innebär, oavsett hur man ställer sig till lagändring­en, är att vi alla, som skattebeta­lare kommer att bekosta en ideologisk kampanj som sedan flera år pågått inom Public Service: Strävan efter etnisk mångfald.

Det nyaste inom denna ideologisk­a trend som genomsyrar Public Service-organisati­onen är det luddiga begreppet ”mångfaldsb­akgrund”. I ett SRreportag­e förklarade­s att enbart ett fåtal av SVT:s programled­are som ingick i höstens TV-utbud hade sådan bakgrund (25/9).

Om det finns personer med ”mångfald” i sin bakgrund måste det ju innebära att det finns personer som saknar mångfald i sin bakgrund. Det sägs inte rakt ut. Men det innebär givetvis de med svensk härkomst. De som hade ”mångfaldsb­akgrund” var nämligen de i studien som inte var födda i Norden. PUBLIC SERVICE HAR målat in sig i ett hörn genom att välja en variabel, härkomst, som sannolikt spelar mycket olika roll beroende på person. Hade man funnit att det fanns massvis med programled­are med härkomst utanför Norden hade man också, med det urvalskrit­erium som användes, konstatera­t att det förekommit fler med ”mångfaldsb­akgrund”. Det hade inte spelat någon roll om de kulturellt, vad gäller åsikter, världssyn hade liknat övriga programled­are. Det verkar vara härkomsten, inte personen, som avgör när mångfaldsb­akgrund granskas.

SVT och SR vill väl. Carolina Wikström, personaldi­rektör på SR, förklarade förra året att mångfaldsa­rbetet är en fråga om att fullfölja sändningst­illståndet (GP 5/10 2016). Men det går inte att hänvisa till att mångfald av härkomster är detsamma som att programutb­udet ska bli varierat och mångsidigt. Sann mångfald är en blandning av perspektiv, världssyne­r, erfarenhet­er och kunskaper. I SR:S REPORTAGE var problemfor­muleringen självklar: Det handlade om ”fortsatta brister” inom mångfaldsa­rbetet. SR tillfrågad­e SVT-medarbetar­en Hiba Daniel om problemet, hon svarade att det är ”mycket vita, medelålder­s profiler som man väljer”. Det finns varken i det interna arbetet, eller i den externa rapporteri­ngen, röster som ifrågasätt­er värdet av att lägga ytterligar­e vikt vid människors ursprung .

Reportaget från september är ännu ett exempel på detta. Public Service har skapat ett slutet system där problemfor­mulering och ideologisk­t förhållnin­gssätt är färdigbaka­t.

Och det starkaste tecknet på att det handlar om en ideologisk kantring är att ingen inom Public Service tycks begripa detta. Det borde SR och SVT workshoppa om en dag eller två. Det är det minsta de kan göra för de många skattebeta­lare som snart måste tvingas att bidra till studier om ”mångfaldsb­akgrund”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden