Göteborgs-Posten

Föräldrar behövs i skolan

- Gabriella Mattsson Claes Jenninger

Skolans kris påminns vi om varje dag och förslag till lösningar haglar. Ett av de stora tvisteämne­na är föräldrarn­as roll i skolan. Ska de engagera sig mer eller mindre? Vi säger mycket mer, skriver Gabriella Mattsson och Claes Jenninger.

Föräldrar sägs lägga sig i skolans arbete på tok för mycket. Tidningen Skolvärlde­n (Nr 1, 2017) slår fast att ”7 av 10 lärare pressas av föräldrar”. Kolumniste­r skriver till exempel ”Värst i skolan – föräldrarn­a” (Carina Glenning i Corren april 2017), eller ”...den vanvettiga idén att föräldrar skulle få mer inflytande över skolan. Hur tänkte vi där? Föräldrar ska hållas kort...” (AC Marteus i Expressen nov 2014).

Men samtidigt beskrivs föräldrar som det motsatta problemet i skolan. De påstås att de inte engagerar sig i sina barn. ”Den bortskämda medelklass­en måste vakna ur sin lyxlirarko­ma” (Marteus igen, i maj 2015) .”Skärp er föräldrar, ni förstör för eleverna”

Skolan är till för våra barn. Därför ska självklart vi föräldrar och skolans personal samarbeta

(Naomi Abramowicz i Expressen, dec 2016). Eller boken ”Hur barnen tog makten” David Eberhard (2013).

Lärarnas arbetssitu­ation är pressad. Många känner inte att de kan göra ett bra jobb. 65 procent anger att de inte hinner med sina arbetsuppg­ifter, och 81 procent har besvär av stress (Skolvärlde­n Nr 7, 2017). Det är mycket allvarligt, eftersom en trygg och framgångsr­ik skola är beroende av trygga och framgångsr­ika lärare.

Skolan är till för våra barn. Därför ska självklart vi föräldrar och skolans personal samarbeta. Mycket mer! Däremot kan samarbetet utformas vid varje lokal skola. För en del barn räcker det med ett utveckling­ssamtal per termin. Andra barn behöver ett mycket tätare samarbete mellan de vuxna för att skolgången ska fungera. Varje barn, klass och skola är unik. Personal och föräldrar kan tillsamman­s bedöma vilka behov barn och personal har för att uppfylla det lagar och styrdokume­nt kräver. Ett föräldramö­te måste vara meningsful­lt, både för personal och föräldrar. Vi vill ha samverkan för barnens bästa. Och hälften av föräldrarn­a vill ha mer informatio­n (Skolenkäte­n 2015).

Skollagen avgör

Nu höjs röster för att lärare inte ska lägga tid på föräldramö­ten. Det föreskrivs inte uttrycklig­en i skollagen. Det är en uppgiven osthyvelta­ktik som inte löser något av skolans riktigt stora problem. Det behövs ett verkligt samarbete, ett sådant som skollagen föreskrive­r, en samverkan där både föräldrar och lärare uppdateras om barnens utveckling och om verksamhet­en.

Så låt oss, lärare och föräldrar tillsamman­s, vända oss till dem som i åratal försummat sin skola. Och det är skolans huvudmän, politikern­a i de 290 kommunerna och styrelsern­a i de cirka 800 friskolorn­a. Det är inte deras uppfattnin­g om hur pengar ska användas som ska avgöra hur trygg skolan ska vara för våra barn och personalen. Det avgör skollagen. Och det är vi, föräldrar och personal, som behöver de nödvändiga förutsättn­ingarna. för Föräldraal­liansen Sverige

 ?? Arkivbild: JARI VÄLITALO ?? BEHÖVS. Nu höjs röster för att lärare inte ska lägga tid på föräldramö­ten. Det är en taktik som inte löser några problem, skriver debattörer­na.
Arkivbild: JARI VÄLITALO BEHÖVS. Nu höjs röster för att lärare inte ska lägga tid på föräldramö­ten. Det är en taktik som inte löser några problem, skriver debattörer­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden