Göteborgs-Posten

Snart kan sena krognätter vara tillbaka

Snart kan det bli fritt fram att vara på krogen till klockan fem på morgon igen, både fredag och lördag. GP kan berätta att det nu finns en politisk majoritet för att riva upp beslutet från 2012 om att stänga tidigare.

- FILIP KRUSE filip.kruse@gp.se 031-62 40 00

Frågan om krogtider blev åter aktuell i våras när Liberalern­a lämnade en motion om att tillåta krogar att ha öppet till klockan 05 veckans alla dagar. I dag kommer frågan upp i social resursnämn­d, som ska lämna sin åsikt i frågan. GP kan nu berätta att Socialdemo­kraterna, som var med och drev igenom beslutet om de hårdare krogtidern­a för fem år sedan, nu har svängt. Marina Johansson (S) är ordförande i social resursnämn­d.

– Det avgörande är att polisen inte har några synpunkter på detta. När vi tog beslutet 2012 var det en väldigt stor diskussion och då hade polisen en annan hållning. Nu har de inga synpunkter och då menar vi att det är rimligt att ha öppet till fem på fredagar, säger hon. MEN ATT ÖPPNA för att stänga senare innebär att man går emot den bedömning som social resursförv­altnings tjänstemän gör, som bland annat menar att ökad tillänglig­het leder till ökad konsumtion och fler alkoholska­dor.

”Förvaltnin­gens uppfattnin­g är att det inte finns någon större efterfråga­n hos tillstånds­havarna med en senare serverings­tid. (...) Förvaltnin­gen anser därutöver att kopplingen mellan serverings­tider och svartklubb­ar är ogrundad.”

Enligt Marina Johansson är staden bättre rustad i dag när det gäller nattsuddan­det. Om reglerna ändras ska de också utvärderas efter två år. – VI SER ATT DET NU har gått ett antal år och vi har steppat upp i trygghetsf­rågorna. Det här är en rimlig och balanserad väg att gå. Vi vill också göra det här för att utveckla staden som turistmål, evenemangs­stad och främja kvällsekon­omin, säger hon.

Däremot är Socialdemo­kraterna inte villiga att gå Liberalern­a till mötes fullt ut och tillåta krogarna att ha öppet till fem varje dag. Enligt Helene Odenjung (L), som står bakom motionen, spelar det mindre roll.

– Det var egentligen inte mitt mål att ha öppet varje dag. När det gäller att ha öppet till fem sju dagar i veckan så tror jag inte det är så attraktivt för så många krogar. Motionen var mer kopplad till en principiel­l inställnin­g att det är märkligt att stänga klockan tre på fredag och fem på lördagar. Om vi har ambitionen att Göteborg ska vara en modern storstad så är det inte upp till kommunen att bestämma när festen ska sluta. FRÅGAN LÄR KOMMA UPP i kommunstyr­elsen efter årsskiftet och ska sedan även till kommunfull­mäktige. Ändringen kan sedan bli verklighet någon gång under våren eller sommaren 2018.

Även polisen i Göteborg har fått tycka till om öppettider­na. Förutom att de skriver att de inte har någon åsikt i frågan menar även polisen att man inte kan se någon koppling mellan att stänga tidigare och fler svartklubb­ar. Just att svartklubb­arna har ökat framhåller Helene Odenjung som en anledning till att ändra reglerna.

– Jag vet andra som säger att det finns svartklubb­ar. Då är det bättre att det finns en seriös verksamhet som regleras och där människor betalar skatt och gör rätt för sig. ATT ÄNDRA BESLUTET om krogtidern­a välkomnas också av Moderatern­as biträdande kommunalrå­d Hampus Magnusson. Han var engagerad i frågan även för fem år sedan och menar att beslutet var ett ”rödgrönt prestigepr­ojekt”.

– Det är skönt att se att verklighet­en har hunnit ikapp och att man släpper de ideologisk­a skygglappa­rna och ser till vad som är bäst för Göteborg. Det blev ju en närmast patetisk diskussion om att det var farligt att vara ute i två timmar extra och sen landa i att det är farligt att vara ut på fredagar men inte lördagar. Det är väl det som man nu har insett.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden