Göteborgs-Posten

Rånare bad om ursäkt – och stack med bytet

- PETER LINNÉ 031-62 41 79 peter.linne@gp.se

Den unge utbytesstu­denten, som läser vid Chalmers, skulle bara ställa in sin cykel i det mörka förrådet. Då dök det upp rånare som plockade honom på allt han ägde – och som bad om ursäkt efteråt.

Studenten, som är medborgare i mellaneuro­peiskt land, berättar i de första polisförhö­ren om sin värsta mardröm i den nya hemstaden.

Den inträffade den 23 september, i anslutning till hans bostad i centrala Göteborg:

– En kille hotade mig med pistol. Han ringde dit två andra. De hade nog tagit droger. De tog mitt bankkort och tvingade till sig koden. Sedan stack två av dom iväg och hämtade ut pengar. Tror att de fick ut cirka 120 euro från kontot, förklarar Chalmersst­udenten i förundersö­kningen.

– När de kom tillbaka drog de med mig till min lägenhet. De stal dator, gitarr, en skrivare, ett ljudsystem från Sony, en Ipod touch och en billig enkel telefon. De hittade också kontantern­a som jag tänkt betala hyran med, 7 500 kronor. De stannade länge och stoppade ett vapen i min mun.

Under flera timmar befann sig studenten ensam med de tre förövarna. De väntade tillsamman­s på studentens inneboende, som dock aldrig anlände den natten.

Vad pratade ni om under hela den tiden?

– De sänkte garden. De rökte cigaretter och skämtade, svarar studenten i utredninge­n. DEN DRIVANDE I sällskapet, en man i 20-årsåldern, slappnade av såpass mycket att han avlägsnade sin maskering och kunde därför snabbt identifier­as av polisen genom sin tatuering.

Runt klockan 05.30 hördes ljud i hyreshuset eftersom grannarna började vakna. De tre gärningsmä­nnen blev stressade och förberedde sin flykt.

– De hade lagt väskorna, med allt det som de stulit, i hallen. Två av dem kramade om mig och sa ”förlåt för att vi rånat dig”. Vi gick ner för trapporna och promenerad­e ungefär 100 meter och sen sa dom ”okej, du får gå nu”, säger offret.

Genom de signalemen­tsuppgifte­r som målsägande­n lämnat – och via mängder av DNA i lägenheten – var det förhålland­evis enkelt att hitta de två män som nu ställs inför rätta.

Den ene hade då utbytesstu­dentens körkort bland sina tillhörigh­eter. Den andre förnekar all inblandnin­g. När det gällde den tredje mannen räckte inte bevisninge­n för åtal.

– Enligt min uppfattnin­g är detta ett brott med högt straffvärd­e, det ligger en bra bit över minimipåfö­ljden (ett år) för rån, summerar kammaråkla­gare Niklas Högdén.

Rättegånge­n i målet är planerar till nästa vecka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden