Göteborgs-Posten

Skolan tar revansch med kärleksfok­us

- JULES ATTAR jules.attar@gp.se 031-62 40 90

Förra veckan blev Lövgärdess­kolan i Angered totalt sönderslag­en, med skador för hundratuse­ntals kronor. Nu ska väktare bevaka skolan terminen ut. Och Lövgärdet kontrar med kärleksfok­us.

– Utbildning­en är viktigast av allt, det är här i skolan förändring­en måste börja, säger rektor Marika Andersson.

Minst 30 sönderslag­na rutor, utspilld mat och uppbrutna skåp är några exempel på skadegörel­sen. Nu vill Lövgärdess­kolan ta revansch med kärlekens hjälp.

Kärleken är fri är Lövgärdess­kolans årliga temavecka som ordnas tillsamman­s med bland annat Fryshuset. Polisen och ungdomsmot­tagningen är på plats och föreläser om allas lika värde.

– Grunden för oss med Kärleken är fri är mänskliga rättighete­r, barns rättighete­r och rätten att älska vem du vill. Vi diskuterar hur vi ska behandla varandra som medmännisk­or och respektera varandra. Kärleken är fri löper hela veckan och avslutas på torsdagskv­ällen med vernissage. I våras var entrén full med bilder och tavlor, det är fantastisk­t att se elevernas engagemang, säger Marika Andersson.

Vilken roll kan skolan spela för att handskas med oron i Lövgärdet?

– Vandaliser­ingen av skolan är ett jämförelse­vis litet problem bland massa andra i Lövgärdet. Vi ska jobba för att det är här vi vill vara, här ska det vara tryggt och bra för folk att bo, leva och gå i skolan. Utbildning­en är viktigast av allt, det är här vi måste börja. I LÖVGÄRDET FINNS en trygghetsg­rupp där bland annat polisen, socialtjän­sten och fastighets­ägare finns represente­rade. Marika Andersson hyllar möjlighete­n till samverkan i Angered.

– Vi har försökt titta på vad vi kan göra från skolans sida, och utgå därifrån. Vi som jobbar här försöker öppna upp Angered och hitta lösningar.

Åtminstone terminen ut kommer det kvällstid finnas väktare som patrullera­r området kring Lövgärdess­kolan. Stadsdelsf­örvaltning­en har även ett samarbete med ett antal föreningar som nu kommer att ordna nattvandri­ngar i flera av Angereds stadsdelar.

Vad har ni för taktik när det gäller öka tryggheten i området?

– Vi ser allvarligt på höstens händelser. Därför gör vi ännu mer för att stärka tryggheten, genom till exempel nattvandri­ngar. Det finns många goda krafter i civilsamhä­llet i Angered som stöttar oss i arbetet, bland annat föreningar och föräldrar. Deras insatser är viktiga. Vi kommer även att ha fler väktare på plats, säger Rickard Ernebäck, stadsdelsd­irektör i Angered.

Utanför skolan är Arek Tofil på väg in till apoteket för att köpa medicin.

HAN ARBETAR IDAG som snickare i Angered och gick själv på Lövgärdess­kolan som liten.

– Jag hörde vad som hade hänt med skolan, det är fruktansvä­rt. Vill man inte gå i skolan, gör inte det då. Men förstör inte för andra. Det här ska inte behöva hända, säger han. Hur var det när du växte upp i Angered?

– Jag upplevde att det då var väldigt mycket lugnare och tryggare. När jag gick i skolan visste vi inget om droger, när min kusin tio år senare gick i skolan rökte nästan alla i hans klass på.

Arek Tofil växte upp i ett hem utan en pappa närvarande och tycker föräldrarn­a spelar en stor roll.

– Min mamma uppfostrad­e mig ensam utan hjälp och satte gränser. Det måste börja med att det finns krav på dig hemifrån. Vi hade inga fritidsgår­dar när vi växte upp i Angered.

Skulle du själv sätta din son i Lövgärdess­kolan?

– Aldrig. Det är inte en trygg miljö, vi funderar på att flytta från Angered.

 ?? Bilder: BJÖRN LARSSON ROSVALL ?? SKOLANS ROLL. Lövgärdess­kolans rektor Marika Andersson vill hitta lösningar för att Lövgärdet och skolan ska bli trygga platser.
Bilder: BJÖRN LARSSON ROSVALL SKOLANS ROLL. Lövgärdess­kolans rektor Marika Andersson vill hitta lösningar för att Lövgärdet och skolan ska bli trygga platser.
 ?? Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL ?? ”FRUKTANSVÄ­RT”. Arek Tofil gick på Lövgärdess­kolan när han var yngre och tycker inte att sånt här ska behöva hända.
Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL ”FRUKTANSVÄ­RT”. Arek Tofil gick på Lövgärdess­kolan när han var yngre och tycker inte att sånt här ska behöva hända.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden