Göteborgs-Posten

Sexuella kränkninga­r – även i industrin

- VAldemAr lönnroth valdemar.lonnroth@gp.se 031-62 40 40

Bransch efter bransch uppmärksam­mar sexuella övergrepp och trakasseri­er mot kvinnor i spåren av kampanjen #metoo. Nu konstatera­r IF Metall att problemen är betydande även i industrin.

Kvinnor i en mängd fackförbun­d har under den senaste veckan gått ihop i uppropet #inteförhan­dlingsbart. För att undersöka hur stort problemet är med sexuella trakasseri­er har IF Metall nu låtit undersökni­ngsföretag­et Novus fråga drygt 1 700 av IF Metalls medlemmar om deras erfarenhet­er. Resultatet talar ett tydligt språk. BLAND SAMTLIGA kvinnliga medlemmar inom industrin svarar 34 procent att de varit med om kränkninga­r det senaste året. Det kan handla om ovälkomna sexuella anspelning­ar, blickar, visslingar och kommentare­r om utseende. Men det kan också handla om oönskad fysisk kontakt, könsord, pornografi­ska bilder eller nedsättand­e skämt.

– Vi hade på känn att det är lite mer av sexuella trakasseri­er i industrin eftersom det är en mansdomine­rad bransch. Men jag är ganska beklämd över att framför allt unga kvinnor upplever sig så utsatta, säger Marie Nilsson, förbundsor­dförande i IF Metall.

Går man till just de yngre kvinnorna bland IF Metalls medlemmar – personer under 30 år – är problemet stort visar undersökni­ngen. 41 procent uppger att de upplevt ovälkomna sexuella anspelning­ar, blickar, visslingar och dylikt. Hela 22 procent förklarar att de utsatts för oönskad fysisk kontakt.

Framför allt de yngre kvinnorna MARIE NILSSON, förbundsor­dförande upplever också att det finns en rå jargong på arbetsplat­sen. Det är nästan dubbelt så hög andel som genomsnitt­et för gruppen män och kvinnor. Ett problem IF Metall uppmärksam­mar i undersökni­ngen är också att många upplever att det finns en tysthetsku­ltur rörande trakasseri­er.

En paradox i undersökni­ngen är samtidigt att när medlemmar får frågor generellt om arbetsmilj­öproblem så kommer sexuella trakasseri­er långt ned på listan.

– Det är vår erfarenhet att ämnet ”arbetsmilj­ö” förknippas med frågor som arbetsbela­stning och ensidiga och monotona arbeten. Trakasseri­er är också ett ämne som är svårt att prata om. ENDAST 25 PROCENT av dem som utsatts uppger att de anmält detta. Hela 65 procent av dem som anmält uppger att det inte har lett till någon åtgärd.

Från IF Metalls sida förklarar man att man nu kommer att kalla arbetsgiva­rorganisat­ionerna till ett möte i frågan.

Även facket har ett arbete att göra – bara 38 procent av medlemmarn­a upplever att IF Metall arbetar aktivt mot sexuella trakasseri­er.

– Vi måste säkerställ­a att hela vår organisati­on, från förbundsko­ntoret till varenda lokal klubb, vet vad som gäller. Vi har 1 300 klubbordfö­rande som vi kommer att ta kontakt med, säger Marie Nilsson.

– Samtidigt har vi arbetat med frågorna kring jämställdh­et. På kongressen 2014 bestämde vi oss för att kalla oss ett feministis­kt förbund.

Marie Nilsson – den första kvinnliga förbundsor­dföranden för IF Metall – hör själv till dem som skrivit på uppropet för kvinnor inom fackorgani­sationer, #inteförhan­dlingsbart. – JAG HAR jobbat 30 år i industrin och har en bakgrund inom kemiindust­rin i Stenungsun­d. När jag började arbeta var jag den första kvinnan som jobbade i det skiftlaget. Jag har varit skonad ifrån att råka ut för några kraftigare trakasseri­er. Men jag har upplevt den här miljön. Det kan vara ganska ensamt när man tvingas stå ut med till exempel porrbilder.

Från organisati­onen Industriar­betsgivarn­a kommentera­r kommunikat­ionschefen Mikael Östlund undersökni­ngen:

– Vi tycker de här problemen är en utmaning var det än förekommer. Och det ska inte förekomma. De allra flesta företag har riktlinjer för hur man ska hantera och förebygga detta.

– Vi har ett bra samarbete med facket och tror vi kommer att kunna nå en samsyn kring vad som behöver göras.

”Vi hade på känn att det är lite mer av sexuella trakasseri­er i industrin eftersom det är en mansdomine­rad bransch”

 ?? Bild: TOMAS ONEBORG ?? BEKLÄMD. IF Metalls förbundsor­dförande Marie Nilsson konstatera­r att mycket arbete återstår inom industrin.
Bild: TOMAS ONEBORG BEKLÄMD. IF Metalls förbundsor­dförande Marie Nilsson konstatera­r att mycket arbete återstår inom industrin.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden