Göteborgs-Posten

Tusentals journalist­er i #metoouppro­p

- LARS PEDERSEN

Över 4 000 kvinnliga journalist­er skriver i uppropet #deadline att de har fått nog av övergrepp och sexism på redaktione­rna.

– I det samhälle vi lever i dag ser strukturen ut så här, säger Johanna Lindqvist, en av initiativt­agarna.

När anmälninga­rna stoppades på tisdagen hade 4 084 skrivit under, vilket Johanna Lindqvist tycker är ett makalöst gensvar:

– Så många människor vill visa att vi inte ställer upp på det här längre. Alla som har skrivit på har inte personlige­n blivit utsatta, utan det kan även vara en solidarite­tshandling.

Det är hemskt att vittnesmål­en finns, men det är bra att de kommer fram, säger Journalist­förbundets ordförande Jonas Nordling. Såväl fack som arbetsgiva­re är överens om att arbetet mot sexuella trakasseri­er måste intensifie­ras.

– Man ska se till att det finns en öppenhetsk­ultur på arbetsplat­serna och ringar in vad det är som har gjort att man inte kunnat prata om det, om det handlar om lågt i tak, underlever­antörer eller utnyttjand­e av folk i beroendest­ällning, säger Jonas Nordling. CHARLOTT RICHARDSON, förbundsdi­rektör för Medieföret­agen, säger att arbetsgiva­rna har ett stort ansvar.

– Lagstiftni­ngen är tydlig på den punkten. Vi tycker att det är otroligt viktigt att de här berättelse­rna kommer upp till ytan och att vi får kännedom om dem.

Hon säger Medieföret­agen bland annat stöttar sina medlemsför­etag att förebygga sexuella trakasseri­er med hjälp av rådgivning och informatio­n. Det arrangeras också ett antal seminarier runt om i landet.

– Medieföret­agens styrelse har i dag (tisdag) fattat beslut om att det här ska vara en prioritera­d fråga framöver och vi ska upprätta en handlingsp­lan, säger Charlott Richardson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden