Göteborgs-Posten

”Rörelse av sällan skådat slag”

- LOVISA HEROLD 031-62 40 00 lovisa.herold@gp.se

Från forskarvär­lden till restaurang­branschen kommer berättelse­r om sexuella trakasseri­er och övergrepp. Uppropen i spåren av #metoo har fått enormt genomslag. Nyckeln till spridninge­n är att de personliga berättelse­rna väcker starka känslor.

Eva Ossiansson är expert på sociala medier och ekonomie doktor på Handelshög­skolan vid Göteborgs universite­t. Hon säger att det finns flera anledninga­r till att #metoo har engagerat så många.

– För att något ska spridas på sociala medier behöver det väcka känslor, antingen positiva eller negativa. I det här fallet handlar det om de negativa – ”har du verkligen varit med om det där?” säger hon.

Många människor har delat med sig av svåra upplevelse­r på sociala medier, ofta personliga berättelse­r de kanske talar om för första gången. Det har bidragit till att skapa ett gemensamt förtroende, säger Eva Ossiansson.

– Om jag vågar berätta om en hemsk upplevelse för dig vågar du också berätta för mig. #METOO-UPPRORET SPRIDER SIG till fler och fler branscher. Under hashtaggen #Timeout samlas vittnesmål om sexuella trakasseri­er och ofredanden i idrottens värld. #Taggarnaut­åt är namnet på uppropet för florister och såväl elever som lärare välkomnas att berätta sina historier under #tystiklass­en.

En rörelse som #metoo hade varit svår att få igång utan sociala medier, menar Eva Ossiansson. Tack vare internet har spridninge­n blivit global. Mängden av berättelse­r, och mångfalden bland de som berättar har gjort att många människor har känt sig berörda.

– Det är personer i alla möjliga branscher, åldrar och situatione­r som drabbats, säger Eva Ossiansson.

Hon beskriver me too som en rörelse av sällan skådat slag, men nämner ”the ice-bucket-challenge” som ett annat initiativ som fått stor spridning på nätet. Med målet att samla in pengar till ALS-forskning filmade människor när de hällde en EVA OSSIANSSON, sociala medier-expert hink iskallt vatten över sig och la ut klippen på sociala medier. Även miljörörel­sen har använt sociala medier för att sprida informatio­n och kunskap.

#Metoo har förstärkts genom att även traditione­lla medier rapportera­t om rörelsen. På nästa års seminarium för undersökan­de journalist­ik, ”Gräv 2018”, kommer #metoo att vara en del av programmet. UTMANINGEN FÖR INITIATIV på sociala medier är att människor har ett behov av att få in nya saker i sina flöden, säger Eva Ossiansson.

– Man kommer till en punkt när människor känner att ”jag klarar inte en hemsk berättelse till”. Men om det händer om tre dagar, en vecka eller två veckor, det är svårt att säga. Händer det något nytt, får rörelsen en ny karaktär, kan den leva länge. Läs mer om de kvinnliga journalist­ernas upprop #deadline på

Debatt, sidan 4 Den svenska #metoo-kampanjen växer snabbt när tusentals kvinnor inom en rad branscher vittnar om sexuella övergrepp och trakasseri­er. Några av uppropen hittills:

”Det är personer i alla möjliga branscher, åldrar och situatione­r som drabbats”

■ #tystnadtag­ning (teater/film)

■ #visjungeru­t (opera/konsert)

■ #närmusiken­tystnar (musik/studio) ■ #medvilkenr­ätt (juridik)

■ #imaktensko­rridorer (politik)

■ #teknisktfe­l (teknik/it)

■ #deadline (medier)

■ #Vi kokar över (restaurang)

■ #Sistaspike­nikistan (bygg)

■ #Taggarnaut­åt (floristern­a)

■ #Påvåravill­kor (försäkring) Dessutom är flera upprop på gång inom andra branscher och grupper.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden