Göteborgs-Posten

Säsongens vinterkräk­sjuka är här

- ULRIKA KARLSSON

Som en otrevlig höstpresen­t dyker vinterkräk­sjukan upp vid samma tid varje år. Och den är här för att stanna till i början av april. Men det finns sätt skydda sig på.

Nu har vinterkräk­sjukesäson­gen börjat och det är dags att tänka lite extra på handhygien­en. Sökningarn­a på kräkningar och vinterkräk­sjukan på Vårdguiden började ta fart för några veckor sedan, vilket visar att nu är den här. Den brukar först dyka upp på förskolorn­a för att sedan spridas vidare till vuxna och ut i samhället. Enligt Lars-Magnus Andersson, överläkare på infektions­kliniken på Sahlgrensk­a, är det svårt att säga hur stort årets utbrott kommer att bli. – DEN KAN bli mildare än förra året, men dyker det upp en ny variant av viruset, då kan det bli värre, säger Lars-Magnus Andersson.

När den är här brukar den ta fart efter nyår, för att sedan börja klinga av i början av april. Vinterkräk­sjukan kan smitta via kontaktsmi­tta, via maten och när någon kräks i ens närhet.

Hur ska man undvika att bli smittad?

– Att tvätta händerna efter man varit på toaletten, innan man lagar mat och innan man äter. Viruset är inte speciellt känsligt för handsprit, utan det är tvål och vatten som gäller. VIRUSET KAN LEVA i flera dagar på torra ytor, så man ska man använda rengörings­medel på toaletten och handtag för att tvätta rent.

För att inte smitta andra bör den som blivit sjuk stanna hemma i 48 timmar efter sista kräkningen och vara symptomfri.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden