Göteborgs-Posten

Tjejer överlägsna killar i samarbete

- ANNA LENA WALLSTRÖM

Svenska elever är ganska duktiga på att lösa problem gemensamt, visar en färsk Pisarappor­t. Sverige placerar sig en bit över OECD-snittet, men med överlägset bättre resultat för tjejerna.

Kunskapste­sten Pisa förknippas med matte, läsning och naturveten­skap. Men OECD, som ansvarar för Pisa, brukar också låta testa ett fjärde område. Senast fick 15-åringarna visa prov på ”gemensam problemlös­ning”, att i grupp lösa problem. Testet – det första i sitt slag – genomförde­s 2015 men resultaten släpps först nu.

Singapore kammade hem den högsta snittpoäng­en (561), följt av Japan (552). Sverige fick 510 poäng vilket är över OECD-snittet och ger plats 17 av 51 rankade länder. RESULTATEN VAR TILL viss del väntade eftersom ett lands resultat i de olika delproven brukar korrelera. Samarbetse­ttan Singapore var bäst även i matte, läsning och naturveten­skap 2015 medan Sverige höll sig kring eller strax över OECD-snittet. De 510 poängen i samarbete är till och med något bättre än vad som kunde förväntas utifrån de övriga resultaten.

Det slående i rapporten är att tjejerna i alla länder visade bättre samarbetsf­örmåga

Pojkar 493 poäng, flickor 495 poäng. Skillnaden inte statistisk­t signifikan­t.

Pojkar 481 poäng, flickor 520.

Gemensam problemlös­ning: Pojkar 489 poäng, flickor 531 poäng.

Resultaten i de tre förstnämnd­a proven offentligg­jordes förra året. än killarna. Sverige sticker ut, med en poängskill­nad på hela 42 poäng till tjejernas fördel. Bara Finland hade ett större gap.

Skolverket­s Eva Lundgren, ansvarig för Pisa i Sverige, jämför med Pisaomgång­en 2012, när det fjärde testet var individuel­l problemlös­ning. I Sverige presterade killar och tjejer lika.

– När samarbets-dimensione­n läggs till händer alltså något radikalt. Flickorna är överlägset bättre, säger hon. EVA LUNDGREN konstatera­r att Pisa visar att tjejer världen över månar mer om relationer, är intressera­de av andras åsikter och vill att andra ska lyckas. Killar, däremot, ser snarare samarbete som en metod för att själva prestera bättre. Så varför är resultatsk­illnaderna särskilt stora i Sverige?

– Kanske finns en självbild att Sverige är ett föregångsl­and vad gäller jämställdh­et. Det är vi på vissa områden, men detta pekar på traditione­lla könsmönste­r. Vilka krav och förväntnin­gar ställer vi på flickor och pojkar vad gäller social kompetens, ansvar för relationer och empati? frågar Eva Lundgren retoriskt.

Enligt gymnasiemi­nister Anna Ekström (S) har det länge varit fokus på kunskapsre­sultat och likvärdigh­et i svensk skola, medan jämställdh­et inte lyfts på samma sätt.

– Skolan arbetar fortfarand­e med olika jämställdh­etsprojekt, separerade från undervisni­ngen. Men som jag ser det handlar jämställdh­et i skolan om hur undervisni­ngen går till – att vi ställer höga krav på både flickor och pojkar. På det området har det nog gjorts för lite, säger hon.

Ska det bli mer fokus på jämställd undervisni­ng måste skolan få mer resurser, fortsätter hon.

– Lagstiftni­ngen finns redan på plats. Problemet är brist på tid och brist på kompetensu­tveckling, säger Ekström.

 ?? Bild: TT ??
Bild: TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden