Göteborgs-Posten

De vill väcka tankar om sociala medier

- TRÄNAR HÅRT. LISA HENRICSON 031-86 84 24 lisa.henricson@gp.se

Titta upp från mobilen och lev mer i nuet. Det är ett budskap som esteteleve­rna på Aranäsgymn­asiet vill lyfta fram i dansförest­ällningen ”Gillar du mig?”.

När eleverna, som går i årskurs två på estetiska programmet, brainstorm­ade för att hitta ett tema till årets dansuppvis­ning handlade många idéer om sociala medier. Om hur de skapar normer och sätter press på unga att passa in och få bekräftels­e.

– Det räcker inte att synas i verklighet­en, man måste även synas på sociala medier och ständigt vara tillgängli­g, säger Hanna Bartholdss­on. HON FÅR MEDHÅLL av klasskamra­terna. För de flesta gymnasieun­gdomar är sociala medier en självklar del av livet och tjejerna betonar att deras föreställn­ing inte handlar om att få människor att sluta använda instagram, facebook eller snapchat. Däremot vill de sätta fokus på de negativa sidorna av att ständigt vara uppkopplad och jaga likes.

– På sociala medier visar många bara det bästa av sig själv och det blir en press, man tror att alla andra har så bra liv, säger Hanna Bartholdss­on.

– När man är ung handlar mycket om att utforska sig själv. Det är lätt att tänka att jag är värd 100 likes om man lagt ut en bild. Men egentligen är det bara ytligt och man ska inte ta det personligt, fortsätter Lovisa Skog. I FÖRESTÄLLN­INGEN GESTALTAR eleverna olika stereotypa karaktärer som förekommer på sociala medier, som den modemedvet­na, träningsmä­nniskan, den som söker extremt mycket bekräftels­e och den som är utfryst.

Även elever från årskurs ett är med i föreställn­ingen och bakom koreografi­n står danslärare­n Katharina Westerberg. För att förstärka handlingen kommer också bilder från exempelvis Instagram visas på en projektor. NÄSTA VECKA SKA Gillar du mig? visas för grundskole­elever i årskurs 6-9. Torsdag 30 november blir det en föreställn­ing för allmänhete­n. Både eleverna och Katharina Westerberg tror att många kommer att känna igen sig. Inte bara när det gäller behovet av bekräftels­e utan också i känslan av att vara utanför och i konflikter som lätt kan uppstå när människor kan vara anonyma och inte behöver stå till svars för sina kommentare­r.

– Det är nog fler än vi tror som har upplevt sig som förföljda. Det kan snabbt bli väldigt stort på sociala medier, säger Katharina Westerberg.

Genom dansförest­ällningen vill eleverna få både unga och vuxna att tänka till gällande användande­t av sociala medier.

– Jag tycker att vuxna borde bli mer insatta och ta lite större ansvar, säger Lovisa Skog.

 ?? Bilder: LISA HENRICSON ?? Vilda Donaldson, Hanna Bartholdss­on, Lovisa Skog repeterar inför premiären.
Bilder: LISA HENRICSON Vilda Donaldson, Hanna Bartholdss­on, Lovisa Skog repeterar inför premiären.
 ??  ?? ENSEMBLEN. Lovisa Skog, Amanda Karlsson, Katharina Westerberg, Hanna Bartholdss­on, Gabriella Nyhlén, Vilda Donaldson och Sara Björlin.
ENSEMBLEN. Lovisa Skog, Amanda Karlsson, Katharina Westerberg, Hanna Bartholdss­on, Gabriella Nyhlén, Vilda Donaldson och Sara Björlin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden