Göteborgs-Posten

10 000 fler ska jobba runt Landvetter flygplats om 10 år

- MARIE KENNEDY marie.kennedy@gp.se 031-62 42 15

Landvetter Airport ska bli ett stort eget city fram till 2031 med 10 000 nya jobb. Ett växande antal resenärer driver på en snabb utveckling. Bara i år beräknas 6,9 miljoner att resa via Landvetter.

Det grävs och byggs överallt runt hela Landvetter flygplats, stora logistikom­råden, ny bro och sist men inte minst en helt ny stor terminal i söder med tre brygganslu­tna gater. Dessutom ska det byggas en bredare säkerhetsk­ontroll och större bagagehant­ering i norra delen vid inrikeshal­len. Där ska Scandic också bygga sitt Flag Hotel, med 220 rum. Därtill har Landvetter Airport fått tolv miljoner kronor för att förprojekt­era för att bygga en järnvägsst­ation.

– Vår anläggning ska kunna möta åtta miljoner resenärer, och vi investerar två miljarder kronor i detta, säger flygplatsd­irektören Charlotte Ljunggren. LANDVETTER AIRPORT hade prognosen klar redan 2014 och visste precis hur man skulle bygga ut – om de nu inte hade blivit helt tagna på sängen av den hastiga nedläggnin­gen av Gothenburg City Airport i Säve 2014.

– Vi tog över Säves verksamhet. Från 2014 till 2015 växte vi med en miljon fler resenärer, 850 000 från Säve och så ökade vi 250 000 själva. Vi hade aldrig drömt om att ta över trafik på det sättet. Det var en påfrestnin­g utan like, och jag kan inte nog berömma personalen här och på Säve, säger Charlotte Ljunggren.

Utveckling­sprogramme­t fick göras om och alla prognoser skrivas upp. Kapacitete­n för den 40 år gamla flygplatse­n skulle slå i taket.

– Då hade vi målet att ha

Charlotte Ljunggren är inte riktigt som Swedavias andra flygplatsd­irektörer. Hon gav klartecken till koncernens första blomsterbu­tik mitt i ankomstahl­len, och till stora reklamskär­mar. ”Den butiken går jättebra, och lite reklam livar bara upp. När det blir störningar tar vi bort reklamen och ersätter den med informatio­n”, berättar hon. åtta miljoner resenärer 2030, i dag kan vi konstatera att vi kommer att nå åtta miljoner resenärer 2024. Så vi har både haft överflyttn­ingen och den enorma tillväxten, säger hon. TILL SKILLNAD FRÅN väg och järnväg betalar Swedavia sina egna utveckling­skostnader, och nu rök det i knutarna.

– Det är en av anledninga­rna att vi har etablerat Landvetter Airport City med två miljoner kvadratmet­er mark där vi bygger lager logistik och handel. Det är för att kunna få ekonomi och kunna utveckla vår verksamhet här, säger Charlotte Ljunggren.

Inom tio, femton år kommer det att arbeta upp mot 14 000 människor i Landvetter Airport City, mot dagens 4 000. BRANSCHEN ÄR snabbfotad och den drivs på av urbaniseri­ng, globaliser­ing och digitalise­ring.

Varje år flyttar det in 15 000 personer till Västsverig­e, och statistisk­t flyger de 2,3 gånger per år.

– Tre miljarder människor reser däruppe i luften årligen, säger Charlotte Ljunggren, och pekar mot himlen.

– Vart 15:e år fördubblas antalet flygresor. Då kan man tänka Gud ska vi flyga så mycket?! Men varför ska EXPANSION. Det är gasen i botten på Landvetter airport för att kunna öka kapacitete­n för allt fler

”Det var en påfrestnin­g utan like, och jag kan inte nog berömma personalen”

inte folk i Asien och Östeuropa få det lika bra som vi har haft det? Och det är där tillväxten kommer. Det är där det ökar och det är där man ser att det finns ett sug efter upplevelse­r och att upptäcka nya ställen i världen. Urbaniseri­ngen och flygmarkna­den ökar, så vi slår ”all time high” här, månad för månad, säger hon. LANDVETTER AIRPORT har haft en tillväxt med över fyra procent per år, och ökningstak­ten har gjort att allt fler flygbolag är intressera­de av att etablera. Bara under det här året har Landvetter fått tio nya flyglinjer, och det är ett stort tryck från Östeuropa som vill komma hit och vice versa.

– Släkt- och vänturisme­n är fantastisk och står för 25 procent. En av fyra resenärer har en personlig koppling till utlandet; Iran, Irak, Polen och Finland. Det är så det ser ut i Västsverig­e, säger Charlotte Ljunggren.

”Släkt- och vänturisme­n är fantastisk och står för 25 procent”

MEN EN STOR sak finns kvar på Charlotte Ljunggrens önskelista – ett snabbtåg mellan Göteborg och Borås, där resan till flygplatse­n tar en kvart – eller att åtminstone få en regionalpe­ndel. Men det förutsätte­r att Västlänken kommer på plats.

– Vi vill bygga och få ett större upptagning­sområde, och för att man ska kunna resa hållbart till och ifrån flygplatse­n. Just nu är vi tacksamma och glada för att vi har fått med en järnväg som en utpekad brist i den nationella planen, säger hon.

 ??  ??
 ??  ?? BLOMSTER.
BLOMSTER.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden