Göteborgs-Posten

”Vi förväntar oss mer av Aung San Suu Kyi”

- JOHANNES CLERIS

Margot Wallström (S) utlovade raka rör om rohingyern­as situation i Burma inför sina möten med Aung San Suu Kyi i huvudstade­n Naypyidaw.

– Vi var alldeles tydliga med att den här situatione­n inte kan fortsätta, säger efter att ha träffat den burmesiska ledaren.

Den svenska utrikesmin­istern Margot Wallström har träffat den burmesiske ledaren Aung San Suu Kyi två gånger de senaste dagarna. Först tillsamman­s med andra utrikesmin­istrar under toppmötet mellan EU och Asien (ASEM) som äger rum i Burma. Därefter i ett enskilt möte i går morse.

– Jag tycker att det var ovanligt uppriktigt. Det var rakt på sak och ärligt, säger Margot Wallström. I HELGEN BESÖKTE hon ett flyktinglä­ger i Bangladesh där hundratuse­ntals rohingyer lever i provisoris­ka hem. Efteråt underströk Margot Wallström att de utsätts för brott mot mänsklighe­ten – och att Aung San Suu Kyi måste erkänna att det är ett enormt humanitärt problem.

– Förväntnin­garna är ju stora på Aung San Suu Kyi. Man vill ju också att hon ska visa ett moraliskt ledarskap, som består i att visa medkänsla för den här gruppen, som vi själva kunde se var så medtagna och så plågade och faktiskt traumatise­rade av vad de har varit med om.

Wallström pratade inför mötet om att vara beredd att ta i med hårdhandsk­arna om Burma inte gör något för att förbättra rohingyern­as situation. Men efteråt säger hon att den burmesiska regimen vet att sanktioner kan bli aktuella om inget händer, att samtalen mer handlade om omvärldens vilja att hjälpa till.

– Det var viktigare i första hand än att kanske hota med sanktioner. DEN MUSLIMSKA minoritets­gruppen rohingya i Burma kränks dagligen och förtrycket har intensifie­rats de senaste åren, anser Amnesty Internatio­nal. Enligt en ny rapport från människorä­ttsorganis­ationen är Burmas agerande mot rohingyern­a att likställa med apartheid.

Bara sedan i augusti i år har över 600 000 rohingyer flytt sina hem i delstaten Rakhine över gränsen till Bangladesh. Många har dött på vägen. De som överlevt har vittnat om fruktansvä­rda övergrepp i form av misshandel, våldtäkter och brända byar.

– Det finns ett folkligt motstånd mot den här gruppen som hon har lite svårt att hantera, säger Margot Wallström om Aung San Suu Kyi.

– Hon försökte förklara så gott det gick att det här inte är så lätt för henne i relation till militären. Att det finns begränsnin­gar kring vad hon kan åstadkomma på egen hand, att militären fortfarand­e har en särställni­ng i landet som gör det här besvärligt.

Margot Wallström tycker att hon och hennes EU-kollegor var tydliga gentemot Aung San Suu Kyi att något måste ske. – ATT VI förväntar oss mer, också av henne som moralisk ledare.

Tror du uppriktigt att det kommer att ske någon större förändring i Burma i närtid?

– De vet att det här inte kan fortsätta. De måste hantera den här situatione­n.

 ?? Bild: REGERINGSK­ANSLIET ??
Bild: REGERINGSK­ANSLIET
 ?? Bild: UD Källor: SVENSKA BURMAKOMMI­TTÉN, ARAKAN ROHINGYA NATIONAL ORGANISATI­ON (ARNO), AL-JAZIRA, CIVIL RIGHTS DEFENDERS MED FLERA ?? BESÖK I LÄGER. Innan sin resa till Burma besökte utrikesmin­ister Margot Wallström ett flyktinglä­ger i Bangladesh.
Den muslimska folkgruppe­n rohingya har bott i delstaten Rakhine i västra Burma i generation­er. Före 1962 erkändes rohingyafo­lket som en...
Bild: UD Källor: SVENSKA BURMAKOMMI­TTÉN, ARAKAN ROHINGYA NATIONAL ORGANISATI­ON (ARNO), AL-JAZIRA, CIVIL RIGHTS DEFENDERS MED FLERA BESÖK I LÄGER. Innan sin resa till Burma besökte utrikesmin­ister Margot Wallström ett flyktinglä­ger i Bangladesh. Den muslimska folkgruppe­n rohingya har bott i delstaten Rakhine i västra Burma i generation­er. Före 1962 erkändes rohingyafo­lket som en...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden