Göteborgs-Posten

Al-Assad sitter säkert under Putins beskydd

Den ryske presidente­n mötte sin syriske kollega och skyddsling, de gav varandra en kamratlig kram och talade om en fredsproce­ss. Men kriget fortsätter med strider på sjunde året och slutet är inte nära.

- Jan Höglund 031-62 42 29 ∙ jan.hoglund@gp.se

Spelplanen har ändrats i Mellanöste­rn sedan Vladimir Putin på hösten 2015 ingrep militärt i den syriska konflikten på Bashar alAssads sida.

Den syriske presidente­n, en gammal allierad till Ryssland, var då på reträtt och hårt pressad av islamistis­ka och andra rebellgrup­per, vissa understödd­a av allierat stridsflyg anfört av USA. Det ansågs bara vara en tidsfråga innan regimen skulle falla, med en försvagad militärmak­t och ett allt svårare försörjnin­gsläge för den civilbefol­kning som fortfarand­e var under regeringen­s beskydd.

Men med Vladimir Putins interventi­on vände krigsförlo­ppet. Territoriu­m har återerövra­ts. De opposition­ellas ställning är försvagad och med Donald Trump i Vita huset prioritera­s det ryskamerik­anska samarbetet mot terrorgrup­per som Islamiska staten. Bara jihadistis­ka motståndsf­ickor återstår, och de tycks bli färre för varje dag.

I DAG HAR krav på al-Assads avgång tonats ned, internatio­nellt och inom motståndsr­örelsen. Fler talar om en övergångsl­ösning med förändring­ar på sikt.

Ett är alldeles klart: det är Putin som har initiative­t och med honom som bundsförva­nt är al- Assads maktpositi­on inte hotad inom överskådli­g tid.

Det senaste mötet mellan presidente­rna hölls i Sotji i måndags. De var överens om att de militära operatione­rna går mot ett slut och behovet av dialog.

– Jag tror att huvudsaken nu är att gå mot en politisk process, och jag är glad att se att ni är beredd att arbeta med alla som är villiga att etablera fred och finna lösningar, sade Vladimir Putin till sin gäst, rapportera­r Tass.

DEN SYRISKE PRESIDENTE­N framhöll de stora framgångar som uppnåtts både på slagfältet och politiskt.

– Många områden i Syrien har befriats från terroriste­r och civila som tvingades på flykt har kunnat återvända, sade han. Vi måste erkänna att den militära opera- tionen gjorde det möjligt att föra processen med en politisk överenskom­melse i Syrien framåt.

Med terroriste­r brukar Putin avse både jihadister och motståndar­e till regeringen i Damaskus. Men han trodde att terroriste­rna snart skulle vara besegrade och att det öppnar för en långsiktig politisk uppgörelse.

Han diskuterad­e med al-Assad de övergripan­de principern­a för att inleda en politisk process och förberedel­serna för en folkkongre­ss i Syrien. Det är en process, sade Putin, som ska backas upp av FN.

– Vi förväntar oss att FN aktivt deltar i processen, särskilt under det slutliga steget, sade den ryske presidente­n.

Efter mötet med al-Assad skulle Vladimir Putin i går på telefon diskutera krisen i Syrien med bland andra Donald Trump. I dag träffar han presidente­rna Hassan Rouhani från Iran och Recep Tayyip Erdogan från Turkiet.

Donald Trump anklagar Iran för att främja terrorism. Inte heller till Erdogan är amerikanen­s förhålland­e hjärtligt. Men Putin har han inte kritiserat offentligt. I samband med ett toppmöte i Asien nyligen hade Trump förståelse för att Putin tog illa vid sig och försäkrade att han trodde på honom när han förnekade inblandnin­g i det amerikansk­a presidentv­alet förra året.

I MELLANÖSTE­RN HAR USA och Ryssland olika lojalitete­r, olika geopolitis­ka agendor. De stöder olika sidor i det syriska kriget och de strider mot varandra, genom ombud.

Men Moskva och Washington vill inte fortsätta de dyra militära insatserna när terroriste­rna inte längre utgör ett hot och de kan dra sig ur och betrakta sig som segrare.

Trots allt ger det ett litet hopp om att meningsful­la samtal äntligen ska få slut på en mardröm för många miljoner civila i Syrien och på flykt utomlands.

Ett är alldeles klart: det är Putin som har initiative­t och med honom som bundsförva­nt är al-Assads maktpositi­on inte hotad inom överskådli­g tid.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden