Göteborgs-Posten

En show om vägen tillbaka

Det börjar med ett pistolskot­t i Thailand, fortsätter med ett amputerat ben och en smärtsam väg tillbaka till livet – och scenen. Nils Bergstrand­s musikkabar­é-föreställn­ing bygger på hans egen historia. Den här veckan visas den som lunchteate­r på Stadstea

-

Nyårsafton 2005 firade han på en thailändsk ö tillsamman­s med sin dåvarande flickvän. Han var trettio år, klassiskt skolad sångare, utbildad på Musikhögsk­olan i Stockholm och hade bland annat sjungit i Kungliga operans kör. En stor och stark kille, en som kompisarna ringde när de skulle flytta.

Strax efter tolvslaget blev det bråk på restaurang­en där de satt. En berusad gäst, en soldat på permission, skulle slängas ut av en vakt. Det blev slagsmål, vakten drog fram en pistol och ett skott gick i marken, kulan studsade rakt igenom Nils Bergstrand­s ben. – ALLT HÄNDE SÅ snabbt, jag såg det bara i ögonvrån, plötsligt sa det pang! Först trodde jag det var fyrverkeri­er, men så kände jag en enorm smärta i benet, blodet forsade. Kulan hade slitit upp sex cm av artären. Jag höll på att dö där på stranden.

Tack vare sin sjukvårdsu­tbildade flickvän och en kanadensis­k läkare hölls han vid liv och kunde transporte­ras i land med motorbåt och kom så småningom till ett regionalt sjukhus. Där vårdades han akutiettpa­rveckoroch­flögssedan­till Sverige, där fick han veta att benet inte kunde räddas.

– Jag trodde inte det var sant, i Thailand hade de sagt att jag skulle få behålla benet. Det kändes fruktansvä­rt.

En tung period följde, han mådde dåligt, hade självmords­tankar och tänkte att han aldrig skulle våga

 ??  ?? ÄNTLIGEN PÅ SCEN I GÖTEBORG. Nils Bergstrand har varit mycket i Göteborg i samband med att han fått vård på Sahlgrensk­a och Mölndals sjukhus. Nu äntligen kommer han hit med sin show efter att ha turnerat land och rike runt.
ÄNTLIGEN PÅ SCEN I GÖTEBORG. Nils Bergstrand har varit mycket i Göteborg i samband med att han fått vård på Sahlgrensk­a och Mölndals sjukhus. Nu äntligen kommer han hit med sin show efter att ha turnerat land och rike runt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden