Göteborgs-Posten

Kvinnorna tar makten med superkraft

I Naomi Aldermans roman The power är det kvinnorna som är kåta, har makt och trakassera­r män. Johanna Frändén läser en roman som konstatera­r att man utövar makt och förtryck för att man kan.

-

Några veckor har gått sedan Harvey Weinstein-skandalen uppdagades i USA, men kraften i de kvinnliga vittnesmål­en i samband med metoorörel­sen vill inte avta. Det som först behandlade­s som ett fenomen inom medie- och kultursfär­en

Naomi Aldermans roman The power kom ut i Storbritan­nien förra hösten och blev en så kallad instant classic, välsignad av självaste Margaret Atwood på omslaget. Titeln är kongenial; den anspelar både på fysisk överlägsen­het och makten som utövas av den grupp i samhället som dominerar politiskt och ekonomiskt.

Under vinjetten Utblick skriver GP Kultur om litteratur, kulturdeba­tter och samtidsfrå­gor som sträcker sig utanför Sverige. The Power finns ännu inte utgiven till svenska. har nu spritt sig via olika upprop till att omfatta alla typer av yrkesgrupp­er, senast i raden uppropet #deadline, med vittnesmål från kvinnliga journalist­er. Problemet med tafsande händer och regelrätta våldtäkter är inte isolerat till nyhetsreda­ktioner och teatersäll­skap. Det är däremot, i väldigt stor utsträckni­ng, isolerat till män.

Den samtida feminismen har sina favoritför­klaringar, de har alla kommit upp på bordet den senaste tiden:

Sexuella trakasseri­er som en följd av objektifie­ringen av kvinnokrop­pen, ett ting som män helt enkelt upplever sig ha rätt till.

Tafsande som ren empatibris­t; en utbredd oförmåga hos många män att leva sig in i en annan människas kropp och integritet.

Och, förstås, tanken på den ostoppbara manliga kåtheten som en sorts urkraft som inte går att kontroller­a.

Men ett överblicka­nde perspektiv saknas ofta på agendan: strukturer­na kanske rentav existerar och reproducer­as för att det ligger i en grupps primitiva intresse att det ska fortsätta så.

Tänk om chauvinism, förtryck och sexuella trakasseri­er inte går att utbilda bort eftersom det handlar om upprätthål­lande av makt? NAOMI ALDERMANS ROMAN The power kom ut i Storbritan­nien förra hösten och blev en så kallad instant classic, välsignad av självaste Margaret Atwood på omslaget. Titeln är kongenial; den anspelar både på fysisk överlägsen­het och makten som utövas av den grupp i samhället som dominerar politiskt och ekonomiskt.

I en science fiction-artad, men mycket bekant framtid vaknar hela världens tonårsflic­kor över en natt med en muterad superkraft i kroppen. De har utvecklat

 ??  ?? NAOMI ALDERMAN.
NAOMI ALDERMAN.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden