Göteborgs-Posten

Rockorkest­ern laddar för en sommarturn­é

- JOHAN LINDQVIST 031-62 47 78 johan.lindqvist@gp.se

Vårturnén räckte inte till, i sommar åker Nationalte­aterns rockorkest­er på sommarturn­é med start på hemmaplan i Trädgårdsf­öreningen.

Konserthus-turnén, med två kvällar i Göteborg den 8 och 11 mars, visade sig inte räcka till. Publiktryc­ket var för stort och det egna spelsuget för starkt. Alltså bokade Ulf Dageby och Nationalte­aterns rockorkest­er in en sommarvänd­a också. Premiär på hemmaplan i Göteborg, i Trädgårdsf­öreningen den 29 juni.

– Det finns inget finare än att spela med ett bra band, jag kan knappt vänta på att få börja repa, säger Ulf Dageby entusiasti­skt. TILL SKILLNAD FRÅN de flesta andra legendaris­ka band finns det med Nationalor­kesterns rockorkest­er egentligen ingen poäng med att romantiser­a eller efterfråga en originalup­psättning. Medlemmarn­a kommer och går och så har det alltid varit.

– Så var det med hela Nationalte­atern, alltså teatern som egentligen var grunden till allt och som turnerade landet runt. Det var hundratals människor som passerade och bidrog på olika vis, minns Ulf Dageby. I DEN KONSTELLAT­ION som åker med under nästa år finns bland andra Kalle Gustafsson Jerneholm, basisten från The Sountrack of Our lives, och Matilda Sjöström, känd från Steget och nya projektet Det brinner.

Det är starka personligh­eter, men de passar in i orkestern?

– Verkligen, rockorkest­ern har alltid varit ett salt gäng, det är så det ska vara. Sedan är det så roligt med nya människor som kommer Ulf Dageby, Stefan Missios, Matilda Sjöström, Håkan Svensson, Ulf ”Vinyl” Stenberg, Kalle Gustafsson Jerneholm och Håkan Nyberg.

I sommar spelar de i Göteborg, Helsingbor­g, Lysekil, Varberg och Huskvarna. Biljettern­a är släppta. in, jag är alltid jättenyfik­en på vart låtarna ska ta vägen med nya musiker, säger Ulf Dageby.

Vad är grejen med de där låtarna som gör att de fortfarand­e funkar?

– De har så många egenskaper. De är salta, roliga, existentie­lla, allt på en gång. Du vet, det står tonåringar framme vid kravallsta­ket som gråtande sjunger med i Rövarkunge­ns ö och längst bak är det som ett grått töcken av folk i min egen ålder. Det är häftigt.

Hur reagerar du själv på låtarna numera?

– Det är samma sak som alltid. Jag är över sjuttiotre men rycks ändå med av vreden i Barn av vår tid och tröttnar aldrig på att sjunga Livet är en fest som ju egentligen är en ganska fin liten novell. Så nästa år blir härligt?

– Det blir det, sommarens spelning är ju mest fest och det är kul på sitt sätt. Men det ska verkligen bli roligt med konserthus­en. Där finns möjlighete­n att prata lite mer med publiken, lägga ut texten mellan låtarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden